Een consortium van 26 partijen is onlangs een onderzoeksproject gestart naar de inzet van precisie tuinbouw oftewel het gebruik van sensorsystemen, kunstmatige intelligentie, precisietechniek en management support systemen. Het topsectorenproject kent een looptijd van vier jaar en heeft een publiek-privaat gefinancierd budget van ruim €3,5 miljoen.
„We willen graag op plantniveau weten hoe het er bij staat”, aldus Erik Pekkeriet, coördinator van het project en agrorobotica specialist bij Wageningen University & Research. „Als we voor elke plant weten wat nodig is aan input aan bemesting, bescherming en klimaat, kunnen we dat ook gaan bieden. Door tussentijds de groei te volgen, weten we ook beter wat er uiteindelijk geleverd gaat worden en kunnen we de groei en kwaliteit koppelen aan de klantvraag.”
Het project Precisie Tuinbouw is opgedeeld in de volgende werkpakketten:
• Werkpakket 1 – ’Volgende generatie fenotyperings-technieken’ – gaat voor plantenveredelaars meetbare kenmerken en kwaliteitsbepalingen indentificeren.
• Werkpakket 2 – ’Fruit 4.0’ – richt zich op het volgen van de groei van bloemen en vruchten in de hardfruit boomgaard.
• Werkpakket 3 – ’Smart Glastuinbouw’ – ontwikkelt technieken om lokale productie, klimaat, stress en ziekten en plagen te kunnen meten.
• Werkpakket 4 pakt de fundamentele technieken rond plantgezondheid op die later weer ingezet kunnen worden in de andere werkpakketten.
• Werkpakket 5 richt zich op de disseminatie van de opgedane kennis, door website en netwerk activiteiten, en het management van het project.
Software delen
Binnen het project Precisie Tuinbouw is een software taskforce opgericht die kennis op dit gebied deelt en software ’herbruikbaar’ maakt. Alle partners krijgen toegang tot dit deel van de software. „De meeste mkb-bedrijven maken namelijk nog nauwelijks gebruik van andermans software en moeten zo steeds opnieuw het wiel uitvinden. Goed om dit eens te doorbreken en de innovatiekracht te versnellen”, aldus Pekkeriet. „Ook willen we binnen het project tutorials bieden voor actuele ontwikkelingen zoals Big Data, Deep Learning en Internet-of-things”.