Onderzoekers wijzen 149 schadelijke exoten aan

Een groep internationale wetenschappers heeft een lijst gepubliceerd met 149 schadelijke exotische planten en dieren in Europa. Volgens de onderzoekers moeten deze soorten verboden worden.

Een aantal van deze soorten wordt ook in tuincentra verkocht. Het sierteeltgewas dat het hoogst op de lijst staat is de kuipplant wisselbloem (Lantana camara, op plek 7). In warme delen van Amerika wordt deze als een plaag gezien, omdat hij woekert en giftig is voor het vee. De gecultiveerde soorten hebben echter geen worteluitlopers en zouden niet woekeren. Verder staan pampasgras (Cortaderia selloana, 21) en pijlriet (Arundo donax, 42) op de lijst.

Pijlgras Foto: Shutterstock

Behalve planten staan er ook dieren op de lijst, zoals de bekende tijgermug (Aedes albopictus, 59) en de buxusmot (Cydalima perspectalis, 60). Invasieve exoten kunnen tot problemen leiden, bijvoorbeeld omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben, of omdat ze vreemde ziekten meebrengen. Daarmee vormen ze een bedreiging voor inheemse dieren en planten.

Veel van deze 149 soorten staan nog niet op de zogeheten Unielijst van de Europese Unie. De Europese lijst bevat 49 soorten, die op grond van de Verordening Invasieve Uitheemse Soorten in de hele EU moeten worden bestreden.

„Ik hoop dat de Nederlandse overheid nu werk gaat maken van de bestrijding van schadelijke invasieve exoten”, zegt Wilfred Reinhold, die het platform Stop Invasieve Exoten leidt. „Ik begrijp niet waarom het zo moeilijk is om de verkoop van schadelijke soorten te verbieden. Er zijn immers duizenden onschadelijke alternatieven.”

Als soorten worden verboden, gebeurt dat vaak in Europees verband. Nederland kan ook los van Europa soorten verbieden. „Invasieve soorten kunnen tot grote problemen leiden”, erkent Frank van der Heide, directeur van Tuinbranche Nederland. „Alleen is het best complexe zaak. Er zijn bijvoorbeeld soorten die in het Middellandse Zeegebied voor problemen zorgen, en die in Nederland prima als sierplant kunnen worden gehouden. Dan maken we ons toch sterk om deze soorten voor Nederland te behouden.”

Het wetenschappelijke artikel en de lijst zijn hier te vinden.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties