Onderzoekers kritiseren fiscale steun aan mkb-ondernemers

Van veel fiscale steun aan mkb-ondernemers – zoals de zelfstandigenaftrek en de fiscale oudedagsreserve – is twijfelachtig of die bijdraagt aan de productiviteitsgroei. EZ zou die steun daarom in sommige gevallen beter kunnen intrekken, zo stellen onderzoekers van bureau Dialogic in een onlangs verschenen achtergrondstudie naar het bedrijvenbeleid van EZ die in opdracht van het ministerie is opgesteld.

In het rapport worden behalve de zelfstandigenaftrek en de fiscale oudedagsreserve, ook het lage btw-tarief dat voor sommige sectoren geldt, de stakingsregelingen, de meewerkaftrek en de kleine ondernemersregeling genoemd als posten waarop Economische Zaken (EZ) kan bezuinigen. Deze regelingen beslaan volgens de onderzoekers meer dan de helft van het budget op de jaarlijkse EZ-begroting.

De genoemde regelingen leiden dan mogelijk tot meer ondernemerschap, er zijn volgens de onderzoekers „geen empirische of theoretische gronden om aan te nemen dat de aldus gestimuleerde ondernemers productiever opereren dan wanneer ze elders werknemer zouden zijn geweest”.

Belastingherziening
Verantwoordelijk minister Henk Kamp (EZ) laat in een brief aan de Tweede Kamer weten de suggesties van de onderzoekers mee te zullen nemen in het debat over de geplande belastingherziening en het beleid rond ZZP’ers.
In 2013 pleitte de commissie-Van Dijkhuizen, die het kabinet adviseerde over een belastingherziening, voor afschaffing van de zelfstandigenaftrek.