Het onderzoek naar een kweker van uitgangsmateriaal die eerder dit jaar het illegale middel fipronil heeft gebruikt, is in een afrondende fase. Dat zegt het Openbaar Ministerie tegen het Brabants Dagblad. De zaak kwam aan het licht doordat deze zomer in de omgeving van Biezenmortel honderdduizenden bijen van imkers plotseling dood werden gevonden. De NVWA heeft daarop invallen gedaan bij de kweker en bij andere bedrijven.
Zo het nu lijkt, gaat het dus om een bewust uitgevoerde, geïsoleerde bespuiting bij één kweker van uitgangsmateriaal, meldt het vakblad De Boomkwekerij. Wat de gevolgen voor de betreffende kweker en het stekmateriaal is, is allemaal nog onduidelijk. De NVWA en de kweker willen op geen enkele vraag antwoord geven zolang het onderzoek loopt.
Volgens het functioneel parket van het OM, dat zich toelegt op onder meer milieucriminaliteit, is de zaak in een afrondende fase. In 2016 ging ook al eens een kweker in de fout met fipronil. Die zaak leidde toen niet tot strafvervolging. Dit was nog voordat fipronil landelijke bekendheid kreeg als gevolg van de crisis met de besmette fipronileieren.
Imago van de sector
In De Boomkwekerij reageerde Henk Raaijmakers, voorzitter van de LTO-vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen dan ook stellig: „Dit kan alleen maar schade brengen aan het imago van de sector.”
Raaijmakers stelde dat hij blij was dat de NVWA snel de bron van de besmetting had gevonden. „Zo is duidelijk dat het hier om een enkel individu gaat en niet om een sector die massaal de fout in gaat zoals indertijd bij de kippen het geval was met fipronil.”