Onderzoek met insectenvallen zoekt wantsen

Met de huidige valsystemen is hooguit 10-15% van een populatie insecten te vangen. Met californische trips en behaarde wants wordt onderzocht of de effectiviteit van insectenvallen te verbeteren is. Trips voor onderzoek is er. Telers wordt gevraagd om behaarde wants te leveren.

Begin 2017 startte de publiek-private samenwerking ‘Visuele attractie van plagen’, een vierjarig onderzoeksproject om te komen tot een optimale monitoring en ‘mass-trapping’ van plagen. Het onderzoek richt zich specifiek op behaarde wants en Californische trips. Telers uit de landelijke commissies Aubergine en Alstroemeria van LTO Glaskracht Nederland zitten in de begeleidingscommissie.

In het project ‘Visuele attractie van plagen’ wordt onderzocht of en hoe een voor het insect beter zichtbare val de effectiviteit van insectenvallen kan verbeteren. Met betere insectenvallen is een plaag eerder op te sporen, zodat je eerder en effectiever kan bestrijden of je vangt de betreffende insecten met de vallen weg en maakt ze zo onschadelijk. Hierdoor zijn minder gewasbeschermingsmiddelen nodig om de plaag te bestrijden. Met de gebruikte geurstoffen bij valsystemen komen insecten wel in de buurt van de vallen, maar meestal landen ze er niet op omdat ze de val niet zien. Insecten kunnen namelijk slechts enkele frequenties van licht zien. Lichtsterkte, reflectiefrequenties, achtergrond, vorm en patronen bepalen hoe goed insecten een val kunnen zien. Maar het is niet bekend of en hoe de insecten deze zaken gebruiken in hun oriëntatie

Trips vangen in windtunnel

In de lopende proeven is met name gekeken naar de condities om het onderzoek naar trips goed en effectief op te zetten. Dit vindt plaats in een windtunnel waar temperatuur, luchtvochtigheid en windsnelheid ingesteld kunnen worden. Daarnaast zijn diverse lichtinstellingen mogelijk. Lichtbron, effect van de kleur van de vangplaat, de rol van de lijm op de vangplaat en het effect van UV zijn zaken die onderzocht zijn. De eerste fase van het onderzoek is geleerd dat insecten met hun facet-ogen op een specifieke manier kijken. De komende periode worden de proeven herhaald met trips. Daarna wordt het onderzoek voortgezet met de behaarde wants. Voor de kweek van de populatie wantsen zijn behaarde wantsen uit de praktijk nodig. Indien telers die insecten, dan kan men contact opnemen met LTO Glaskracht. De onderzoekers komen de behaarde wantsen graag ophalen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research in samenwerking met de Lincoln University uit Nieuw-Zeeland en de Zweedse Lund University. Financiering vind plaats via LTO Glaskracht Nederland, Koppert en het ministerie van Economische Zaken via de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties