Zieke werknemers begeleidt door Stigas in plaats van het UWV leidt tot een substantieel korter verblijf in de Ziektewet van agrarische werknemers: gemiddeld 13 dagen. Dit levert een besparing van gemiddeld €2.000 netto.
Met begeleiding vanuit Stigas zaten zieke werknemers gemiddeld 53 dagen in de Ziektewet, terwijl de werknemers uit de controlegroep die werd begeleid door UWV 66 dagen ziek waren. Alleen al voor de 100 begeleide werknemers betekent dit dus een netto besparing van totaal € 200.000.
Projectleider Esther de Graaff van Stigas: „Het is zondermeer de moeite waard om de sectoraanpak en resultaten onder de aandacht te brengen van andere sectoren en hier een vervolg aan te geven. Het woord is nu aan de politiek.”
Pilot
In 2015 en 2016 begeleidde Stigas 100 werknemers die ziek uit dienst gingen vanuit een tijdelijk dienstverband. Dit was een pilot, samen met twee andere sectororganisaties in het vervoer en de detailhandel; normaliter worden deze mensen door UWV begeleid. De pilot was bedoeld om na te gaan of de begeleiding door artsen en re-integratieadviseurs met kennis van de sector en de bedrijven leidt tot een snellere re-integratie uit de Ziektewet en een beperking van de WIA-instroom.
Positief
De WIA-instroom daalde niet, maar is in agrarisch en groen ook niet gestegen. Dit betekent dat de WIA-instroom in de sector zich per saldo positief heeft ontwikkeld ten opzichte van andere sectoren, waar 12% meer zieke vangnetters in de WIA instroomden. Last but not least constateert onderzoeksbureau APE dat de werkgevers en werknemers tevreden zijn over de wijze waarop de begeleiding is uitgevoerd.