Olietankers in de file

De prijzen voor gas zijn deze week licht gestegen nadat verscheidene productievelden onverwacht in onderhoud zijn gegaan. De vraag op termijn is ook iets toegenomen en zeker ook omdat de weersverwachting voor de laatste helft van september iets normalere temperaturen voorspelt.

Een prijsopdrijvende impuls komt vanuit Brussel, ze hebben het plan opgevat om meer emissierechten uit de markt te halen dan eerder aangekondigd. Ook wordt er hierdoor meer gas gebruikt in de elektriciteitscentrales dan voorheen. De prijzen voor kolen zijn namelijk aan het stijgen en de emissie is groter dan van gas.

Elektriciteit
In Groot Brittannië wordt een nieuwe kerncentrale gebouwd. De kosten van het te bouwen object zijn in de hele wereld nog nooit zo hoog geweest als de centrale in Hinkley Point. Het is de eerste van 3 te bouwen kerncentrales, zoals de plannen er nu voorstaan. De centrales worden voor 30% gefinancierd door China, en de laatste van de drie wordt volgens Chinees ontwerp gebouwd. De kosten zijn dermate hoog dat van goedkope elektriciteit niet gesproken kan worden, maar het is wel CO² neutraal. Ondanks dat velen denken dat de elektriciteit goedkoop of gratis gaat worden, denken de Chinezen en Engelsen er blijkbaar anders over, anders investeer je geen miljarden.

De lange termijnprijzen zijn licht gestegen door onder andere de Brusselse plannen voor emissierechten. De spotprijzen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden welke op dit moment gunstig zijn.

Olie
Deze week is de koers van olie wat gestegen. Met name de afname van de Amerikaanse olievoorraden, waarvan de cijfers woensdag bekend zijn gemaakt, was hiervan de oorzaak. Voor analisten was dit tegen de verwachtingen in.

Over het algemeen wordt er voor olie gekeken naar het grote olie overleg van volgende week in Algiers. Hier gaan OPEC-landen overleggen met de olieproducerende landen welke geen lid van de OPEC zijn over een eventuele bevriezing van de productie, dit om de balans in vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Eigenlijk zijn deze landen niet tevreden met het lage niveau van dit moment, omdat er niet genoeg verdiend wordt. Omdat eerder dit jaar het zelfde overleg tot niets heeft geleid, wordt er ook nu niets van verwacht. Wel zal de koers kunnen reageren op ongefundeerde uitspraken van de betrokken landen over mogelijke productie beperkingen.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies. Meer info vindt u op www.nife.nl.