Doordat de gasprijzen laag zijn wordt er meer gas verbruikt in centrales voor de opwekking van elektriciteit. De gascentrales zijn schoner dan steenkolen, en omdat de emissierechten wat zijn opgelopen in prijs, is het dus interessanter om schoner gas te gebruiken.
Ook zijn de prijzen voor kolen iets opgelopen, hierdoor is gas concurrerend ten aanzien van kolen. Er is dus wat meer vraag naar gas en dat veroorzaakt een kleine stijging in de prijs van gas.
Elektriciteit
De spotprijs is gister gedaald in navolging van de verwachting van een hogere stroomproductie uit zonnepanelen en windmolens. Voor de langere termijn prijzen was een lichte stijging als reactie op de gestegen brandstofprijzen aan de orde.
Deze week was er een storing in de aanvoer van elektriciteit vanuit Noorwegen richting Nederland. Hierdoor is deze week 30% minder getransporteerd vanuit Noorwegen.
Later dit jaar start Tennet, de beheerder van het landelijk transportnet elektriciteit, de aanleg van de Cobra-kabel om windstroom uit te wisselen met Denemarken. De 325 kilometer lange onderzeese gelijkstroomverbinding moet vanaf 2019 het Nederlandse en Deense elektriciteitsnet rechtstreeks met elkaar verbinden.
Olie
Deze week hebben olieproducerende landen samen met de OPEC-landen een akkoord bereikt over een soort bevriezing van de olieproductie. Hierop steeg de koers voor olie wel, maar niet spectaculair. Marktanalisten zijn kritisch: het opdrijven van prijzen met productievermindering zou zelfvernietigend kunnen werken, vooral voor de producenten die aan de onderkant van de markt werken. Een hogere prijs zorgt voor meer toestroom van producenten die eerder waren afgehaakt. Leveranciers die nu net het hoofd boven water houden, zullen voluit gaan produceren om reserves te versterken.
Iran, Libië en Nigeria willen hun productie verhogen, Algerije en Venezuela zouden het zich niet kunnen veroorloven om de productie terug te schroeven.
Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies. Meer info vindt u op www.nife.nl.