ODE stijgt: bedrijven met netstroom nog verder van huis

De Opslag Duurzame Energie voor netstroom in de derde tariefschaal wordt in 2021 opnieuw verhoogd met bijna 10%. Dit blijkt uit het Belastingplan dat met Prinsjesdag is gepresenteerd. Na de enorme verhoging van vorig jaar worden de kleinere afnemers van netstroom nu nog sterker benadeeld ten opzichte van de grootverbruikers. In de vierde tariefschaal, boven 10.000 MWh, blijft de heffing ongewijzigd.

Glastuinbouw Nederland heeft lang gelobbyd om de verhoging terug te draaien, of in elk geval gecompenseerd te krijgen. Het kabinet wil echter geen generieke verlaging doorvoeren. Het heeft wel compensatie toegezegd om het leed voor sterk benadeelde bedrijven te verzachten. Dat bedrag moet over vier sectoren worden verdeeld: de papierindustrie, de chemiesector, de glastuinbouw en de voedingsindustrie.

De nieuwe ODE-tarieven gelden tot en met 2022. Daarna wil het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de Energiebelasting en de ODE herzien.

Hoeveel kost de verhoogde ODE de glastuinbouw? Welk bedrag trekt de overheid uit voor compensatie en over welke jaren kent ze dit toe? Lees het in het Vakblad voor de Bloemisterij 39 of in de digitale editie (alleen voor digitale abonnees)

Foto; Shutterstock

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties