Ocap vraagt kabinet opnieuw om geld voor onderzeese CO2-opslag

Ocap dringt er opnieuw bij het kabinet op aan met enkele tientallen miljoenen euro’s over de brug te komen voor de financiering van de onrendabele top van de aanleg van een seizoenbuffer onder de Noordzee waarin CO2 tijdelijk kan worden opgeslagen. Zo’n opslag is volgens de CO2-leverancier nodig om tuinders honderd procent leveringszekerheid te kunnen bieden.

Ocap reageert daarmee op de Kamerbrief van minister Henk Kamp van Economische Zaken waarin hij begin deze week antwoord gaf op vragen van de Tweede Kamerleden Arne Weverling (VVD), Remco Dijkstra (VVD) en Maurits von Martels (CDA). De parlementariërs wilden weten hoe Kamp de CO2-levering aan tuinders wil veiligstellen. Aanleiding was de brand op een raffinaderij van Shell in Pernis afgelopen zomer, waardoor CO2-levering aan Ocap uit deze bron ruim drie weken niet mogelijk was.

Ocap wijst erop eind vorig jaar met LTO Noord Glaskracht en andere partijen een plan bij de overheid te hebben voorgelegd om bij een afvalenergiecentrale CO2 te gaan afvangen en tegelijkertijd CO2 onder de Noordzee te bufferen. Daarmee komt de leveringszekerheid voor de tuinbouw op (vrijwel) honderd procent. Dat project kan in 2020 operationeel zijn en past volgens Ocap in de Green Deal Noord-Holland en de afspraken uit de intentieovereenkomst CO2 Smart Grid. Bovendien is de voor het plan benodigde overheidsbijdrage per bespaarde hoeveelheid CO2 volgens Ocap zeer laag in vergelijking met andere CO2-maatregelen.

Meer CO2-bronnen niet genoeg
Enkel het uitbreiden van het aantal CO2-bronnen leidt volgens Ocap niet tot een voldoende grote leveringszekerheid. Statistisch gezien zou de leveringszekerheid daardoor wel verbeteren, maar in de meeste gevallen zal het gewenste niveau van honderd procent niet kunnen worden bereikt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties