Ocap kan sinds vorige week weer honderd procent van de hoeveelheid CO2 leveren die is vastgelegd in de afnamecontracten met aangesloten tuinders. Na een week waarin de CO2-levering voorzichtig weer op gang kwam, is de situatie daarmee genormaliseerd tot hoe die was vóór de brand bij Shell Pernis op 29 juli.
„We zijn nu ’back to normal’. De CO2-inname bij Shell is stabiel en we kunnen honderd procent leveren wat tuinders in hun contract met ons hebben staan”, zegt Ocap-woordvoerder Robert Jan Pabon. „Natuurlijk willen tuinders altijd de mogelijkheid hebben om méér CO2 geleverd te krijgen dan de hoeveelheid die ze in hun contract hebben vastgelegd, maar aan de contractuele verplichtingen kunnen we in elk geval weer voldoen.”
Door de brand in de Shell-raffinaderij aan de Vondelingenplaat in Pernis kwam de levering van CO2 vanuit deze bron naar Ocap gedurende ruim drie weken volledig stil te liggen. Ocap was daardoor aangewezen op de bioraffinaderij van Alco Energy in Europoort als enige overgebleven CO2-bron. De leverancier kreeg daardoor slechts 30% van de aanvoer die ze normaliter had. Veel tuinders kregen daardoor geen of aanzienlijk minder CO2 geleverd. Alleen wie een uitgebreider, duurder contract had afgesloten, kreeg nog CO2 uit een buffer die drie jaar geleden is aangelegd.
LTO Glaskracht Nederland luidde daarom vorige maand de noodklok. Sommige tuinders kampten door het CO2-gebrek volgens de belangenbehartigingsorganisatie met een productieverlies van 20%, terwijl anderen flinke extra kosten hadden doordat ze aardgas moesten verstoken om hun WKK te laten draaien voor CO2-productie. In de Tweede Kamer hebben VVD en CDA hierover Kamervragen gesteld aan verantwoordelijk minister Henk Kamp van Economische Zaken.