CO2-leverancier Ocap kan vanaf nu gecertificeerde bio-CO2 leveren via het bestaande leidingnetwerk. Deze komt vrij bij de vergisting van gft-afval bij de Nijmeegse afvalverwerker ARN.
Tijdens het vergisten ontstaan compost, biogas en CO2. De zuivere CO2 wordt al langere tijd door Ocap afgenomen en aan de glastuinbouw geleverd. Het biogas wordt onder meer gebruikt om de regionale bussen op te laten rijden.
Donderdag ontving ARN een officieel duurzaamheidscertificaat voor de CO2. Daarmee toont het bedrijf aan dat al het invoermateriaal in de vergister bestaat uit duurzame biomassa (conform NTA 8080) die uit de nabije omgeving afkomstig is. Tuinders die CO2 van Ocap afnemen, kunnen nu dus kiezen voor gecertificeerde bio-CO2, waarmee ze hun productie aantoonbaar verder verduurzamen.
De levering is te vergelijken met groene stroom. De CO2 is fysiek hetzelfde (net als de stroom), maar de leverancier zorgt dat er minimaal net zoveel groen wordt ingekocht als de klant wenst af te nemen.
Ocap verwacht jaarlijks circa 2.000 ton bio-CO2 van ARN te kunnen afnemen. Relatief is dat nog weinig, maar bij het zoeken naar nieuwe bronnen richt Ocap zich nadrukkelijk op groene (of in ieder geval zo groen mogelijke) CO2. Die zou onder meer bij andere afval-energiebedrijven kunnen worden gevonden.