Ocap levert sinds 2 mei zuivere CO2 aan glastuinbouwgebied Agriport A7. De CO2 wordt met tankwagens aangevoerd en in twee centrale tanks opgeslagen. Sinds de tien groentetelers in het gebied vorig jaar zijn overgestapt op aardwarmte, staan hun WKK’s vaker stil waardoor er ook minder uit de rookgassen gewonnen CO2 beschikbaar is.
In de twee tanks, van elk meer dan 20 meter lengte, kan bij elkaar opgeteld 400 ton vloeibare CO2 worden opgeslagen. Een verdamper die aan de tanks is gekoppeld, zet de vloeibare CO2 om in gasvormige CO2 dat vervolgens in een ’open source’ distributienetwerk wordt gepompt. De CO2 wordt geleverd door Linde Gas Benelux, het moederbedrijf van Ocap en een van de grootste gassenleveranciers ter wereld.
In de toekomst kunnen op het ’open source’ distributienetwerk van Agriport A7 ook andere CO2-leveranciers dan Ocap worden aangesloten. „Te denken valt aan CO2 uit biovergisters of CO2 van afvalverwerkers zoals HVC in Alkmaar”, aldus Koen Hand van netbeheerder ECW Netwerk en projectleider voor de aanleg van het CO2-netwerk.
’CO2-aanbod onvoldoende’
Naar de toekomst toe is uitbreiding van het aantal CO2-leveranciers aan Agriport A7 volgens Hand een reëel beeld omdat met het huidige externe CO2-aanbod niet kan worden voorzien in de totale CO2-behoefte van de telers. „Dat neemt niet weg dat we door de samenwerking met Ocap een flinke stap vooruit zetten. Dit project maakt het mogelijk verder te groeien in verduurzaming. WKK’s hoeven minder draaiuren te maken, waardoor het aardgasverbruik afneemt.”