NVWA verzwijgt locatie van tijgermugbesmetting in 2016 bij importeur lucky bamboo

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weigert de adressen bekend te maken van een importeur van lucky bamboo bij wie vorig jaar veertig tijgermuggen werden aangetroffen, insecten die ziekten als zika, dengue, hersenontsteking en hartworm op mensen kunnen overbrengen. Dat stelt de stichting Platform Stop Invasieve Exoten op basis van documenten die zij onlangs met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) van de NVWA heeft gekregen.

Via een WOB-procedure ontdekte het platform dat de NVWA begin 2016 een controle had uitgevoerd bij iemand die een container lucky bamboo had geïmporteerd en in een loods had uitgeladen, zonder de vereiste bestrijdingsmaatregelen uit te voeren. De toezichthouder hield de locatie van dat bedrijf geheim. Het platform vroeg in oktober 2016 alle documenten rond deze zaak op. De NVWA heeft dat dossier deze maand openbaar gemaakt.

Veertig tijgermuggen
Uit de stukken blijkt dat de NVWA in juli 2016 opnieuw een importeur van lucky bamboo heeft betrapt op het nalaten van de wettelijk verplichte insectenbestrijding. Het bedrijf had ruim 79.000 stelen lucky bamboo uit China geïmporteerd. Nadat de toezichthouder vallen voor het monitoren van tijgermuggen op het bedrijf had geplaatst, bleken daar de volgende dag veertig tijgermuggen in te zitten. De NVWA gelastte de bedrijfseigenaar daarop de verhandeling van de planten te staken, de eventueel reeds verhandelde planten terug te halen en alsnog de vereiste bestrijdingsmaatregelen uit te voeren. Ook het adres van deze importeur houdt de NVWA volgens het platform geheim.

Q-koorts
Ten onrechte, vindt platformvoorzitter Wilfred Reinhold. „Als er in één dag veertig tijgermuggen zijn gevangen, moeten er in die zending nog veel meer tijgermuggen hebben gezeten. Want lang niet alle tijgermuggen vliegen in de val.” Het is daarom volgens hem heel goed mogelijk dat een deel van de ingevoerde tijgermuggen zich rond het bedrijf heeft verspreid. Reinhold vindt dat de NVWA daarom de locatie van het bedrijf moet bekendmaken. „Bij de uitbraak van Q-koorts heeft de overheid ook aanvankelijk alles geheimgehouden. Achteraf gezien bleek dat een heel foute beslissing. Daar zou de NVWA toch lessen van geleerd moeten hebben.”

Royal FloraHolland
Overigens trof de NVWA op 24 mei 2017 op de vestiging van Royal FloraHolland in Naaldwijk ook een tijgermug aan. In een van de op het complex uitgezette muggenvallen, zat een volwassen exemplaar, zo maakte de NVWA op 7 juni bekend. Samen met veilingmedewerkers heeft de NVWA toen potentiële broedplaatsen van de tijgermug verwijderd en extra muggenvallen geplaatst. Ook werd nagegaan waar de aangetroffen mug vandaan kon zijn gekomen. Behalve in Naaldwijk heeft de NVWA de mug eerder dit jaar ook ontdekt in de gemeenten Haarlemmermeer, Lelystad, Weert en Montfoort.

Virusziekten
Tijgermuggen zijn uit Azië afkomstige insecten die meer dan twintig virusziekten en parasieten op mens en dier kunnen overdragen. De muggen kunnen meeliften op lucky bamboo uit China. Importeurs zijn op basis van de Warenwet verplicht containers met lucky bamboo in een afgesloten ruimte uit te laden en daar een afdoende bestrijding uit te voeren voordat de plantjes voor verdere opkweek de kas in gaan.

De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen, virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya kunnen overdragen, is volgens de NVWA te verwaarlozen. Dit gebeurt wel in tropische regio’s van Azië, Afrika en Amerika, landen waar deze virussen voorkomen. Volgens het RIVM vormt de vondst van enkele tijgermuggen op dit moment geen gevaar voor de gezondheid van de inwoners omdat de ziekten die deze mug kan overdragen (vrijwel) niet in Nederland voorkomen.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties