NVWA: ‘Maak van deze mug geen olifant’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in een muggenval in de gemeente Lelystad 1 exemplaar van de Aedes flavopictus mug aangetroffen. De eerste Nederlandse vondst van deze exotische mug verdient geen grote aandacht, vertelt de NVWA.

De Aedes flavopictus is een exotische mug die sterk lijkt op de Aziatische tijgermug. Het is de eerste keer dat hij buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied (Japan en Korea) is aangetroffen. Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mag niet vertellen waar precies de mug in Lelystad gevonden is. De vondst moet hij formeel melden, maar veel ophef verdient het niet, zeker niet voor de bloemisterijsector. Minister Bruins (Medische Zorg en Sport) vertelt in een brief aan de Tweede Kamer dat de Aedes Flavopictus is gevonden op een bedrijf dat als risicolocatie bekend is  vanwege eerdere vondsten van exotische muggen. Het valt daarom reeds onder toezicht en handhaving door de NVWA.

De NVWA neemt naar aanleiding van de vondst dezelfde maatregelen als  bij het aantreffen van de Aziatische tijgermug:  op het betreffende bedrijf en in de directe omgeving alle volwassen muggen bestrijden. Bestrijding zal plaatsvinden tot het einde van het muggenseizoen, eind oktober. Verder worden op en rond de vondstlocatie geschikte broedplaatsen van muggen verwijderd of behandeld met een larvendodend middel om de larven van de mug te bestrijden.

Nader onderzoek

Het is niet bekend hoe de Aedes flavopictus in Nederland terecht gekomen is. Dit wordt nader onderzocht. Van de Aziatische tijgermug is bekend dat zij Nederland kunnen bereiken via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte banden en bamboeplantjes (Lucky Bamboo)

Muggenvallen

De overheid wil voorkomen dat invasieve exotische muggen die mogelijk ziektekiemen kunnen overbrengen zich hier vestigen. Om de introductie van exotische muggen te monitoren staan er daarom muggenvallen op (lucht)havens, in veilinghallen en op risicobedrijven. Alleen steekmuggen die besmet zijn geraakt met ziektekiemen, kunnen mensen ziek maken. De Aedes flavopictus is voor zover bekend ook niet betrokken bij een muggenoverdraagbare infectieziekteuitbraak. Gezien zijn beperkte verspreidingsgebied (Japan, Korea) lijkt hij minder invasief dan de tijgermug.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties