NVWA bevestigt besmetting bruinrot in snijroos

De NVWA heeft officieel bevestigd dat er bij een Nederlands snijrozenbedrijf bruinrot (Ralstonia solanacearum) is geconstateerd. Het betreffende bedrijf was sinds begin week 15 al op slot. Nu volgt ruiming.

De rozen op de kwekerij van ruim 2 ha gingen begin dit jaar sterk in groei achteruit. Takken werden korter, nieuwe scheuten liepen nauwelijks meer uit en knoppen werden kleiner. De teler vertrouwde het niet en liet labonderzoek uitvoeren. Toen werd Rsol in monsters van voedingswater en planten aangetoond en dan ben je bij wet verplicht om dat te melden bij de NVWA. Zij sloot begin week 15 het bedrijf, maar op dat moment was er officieel alleen het vermoeden van een besmetting. De NVWA legt het bedrijf vast om mogelijke verspreiding van de quarantaine bacterie Rsol te voorkomen. De uitslag van een uitgebreide toets werd vrijdag 20 april bekend: er is daadwerkelijk Ralstonia solanacearum op het bedrijf aangetroffen. Dan gaat het het eliminatiescenario per direct in werking en moet het gewas onder toezicht van de NVWA fytosanitair worden geruimd.

Traceringsonderzoek

De NVWA is inmiddels gestart met een traceringsonderzoek om te achterhalen waar de besmetting vandaan komt. Is er sprake van een nieuwe besmetting of van een herbesmetting. Op het betreffende bedrijf is al eerder Rsol gevonden. Na ruiming en grondig reinigen is een nieuwe gewas rozen gepoot. In 2017 is het bedrijf door de NVWA schoon verklaard na een intensieve monitoringsperiode.

Uit NVWA-onderzoek aan het nieuwe besmette materiaal blijkt dat er een directe verwantschap is met de Ralstonia die in 2015/2016 is aangetroffen op vijftien rozenbedrijven. Dit is Ralstonia solanacearum ras 1, een tropische variant die veel waardplanten kent waaronder o.a. tomaat, paprika, aubergine, anthurium, gerbera, curcuma, geranium en roos.

Alert

Door de uitbraken van Rsol in 2015 en 2016 zijn telers en vermeerderaars van snijrozen zeer alert. Onder andere het aantal bemonsteringen en testen tijdens de teelt en de productie van uitgangsmateriaal is fors verhoogd. Er zijn tevens meer preventieve hygiënemaatregelen in opkweek en transport van uitgangsmateriaal, omdat alle besmettingen tot nu toe in jonge aanplant zijn aangetroffen. De bron van een besmetting is nog niet steeds gevonden. LTO Glaskracht Nederland adviseert rozentelers om alert te blijven op de bacterie Rsol en duidelijk afspraken te maken met plantenleveranciers (de uitbraak is vooralsnog alleen in jonge aanplant van roos gevonden). LTO Glaskracht Nederland werkt samen met Plantum en Naktuinbouw aan een Plant Select systeem om te komen tot meer gesloten ketens in plantmateriaal voor snijroos.

Fytobewaking

De NVWA heeft voor de teelt, vermeerdering en veredeling van snijrozen onder glas de bacterie R. solanacearum opgenomen in het programma Fytobewaking van 2018. In het programma Fytobewaking inspecteert de NVWA Nederlandse sierteeltbedrijven op de aanwezigheid van schadelijke organismen. Organismen worden in dit programma opgenomen vanwege Europese meldingsverplichtingen na een uitbraak, omdat de NVWA een risico op insleep of vestiging van een schadelijk organisme aanwezig acht of om de pest status te onderbouwen. In 2017 zat snijroos nog niet in het programma Fytobewaking. Er is vorig jaar wel op 10 anthuriumbedrijven gezocht naar Ralstonia solanacearum.

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties