Het realiseren van noodhuisvesting voor arbeidsmigranten voor een periode van 3 jaar lijkt onhaalbaar, maar is voor 5 jaar wel rendabel.
Dat blijkt uit aanvragen bij de gemeente Westland voor twee locaties. Het gaat om noodhuisvesting op locaties voor maximaal 100 medewerkers. De locaties zijn geselecteerd door Glastuinbouw Nederland. Recent zijn door uitzendbureaus voor de Vredebestlaan en Boomaweg 2 vergunningen aangevraagd bij de gemeente (omgevingsvergunningen) voor tijdelijke huisvesting. Het moet de directe druk van de ketel halen bij sommige bedrijven.
Drie sporen
In Westland is direct behoefte aan 2.000 huisvestingsplekken voor buitenlandse werknemers. Het lukt de gemeente heel moeilijk locaties te ontwikkelen. Recent is de gemeente gestart met het het onderzoeken van grootschalige opvang op grond van veiling FloraHolland en industrieterrein ABC Westland.
De gemeente volgt 3 sporen op huisvestingsgebied. Naast noodhuisvesting en de grote locaties werkt de gemeente ook aan tijdelijke huisvesting verspreid over de gemeente. De noodhuisvesting kan plaatsvinden op glastuinbouwgrond.
Grond te duur
Westland bevestigd dat initiatiefnemers inderdaad te kennen hebben gegeven dat het realiseren van noodhuisvesting voor 3 jaar niet uit kan, doordat het verwerven van grond en het plaatsen van de noodhuisvesting duurder uitpakt van voorzien. De omgevingsvergunningen voor de noodhuisvesting worden in behandeling genomen en het college zal uiteindelijk besluiten, aldus een woordvoerder.
Oppositiepartij Westland Verstandig heeft vragen gesteld over de noodhuisvesting. Ze zeggen door omwonenden benaderd te zijn die zorgen hebben over de komst van de huisvestingslocaties.