Onderzoek naar de haalbaarheid van de plaatsing van transparante zonnepanelen op het kasdek toont aan dat de toepassingsmogelijkheden nog beperkt zijn. Wel zijn er mogelijkheden, onder andere op technische en verwerkingsruimtes, corridors en verkoopbuffers van het glastuinbouwbedrijf. Dat blijkt uit de eindrapportage van het onderzoek dat is uitgevoerd door Inno-Agro.
De toepassing van transparante zonnepanelen boven een verkoopbuffer, sorteersysteem of verwerkingsruimte kan wel waarde toevoegen. Behalve licht wordt ook warmte buiten gehouden en daarmee kan de investering in een schermdoek of buitenscherm worden uitgespaard. Bij toepassing in het dek van een teeltkas is belichting een noodzaak om in de winter te kunnen telen. Het nadeel is dat de panelen jaarrond op het dek liggen en daardoor de flexibiliteit in lichttransmissie missen die een scherm wel heeft.
Specifieke situatie
De verschillende PV-technieken en bevestigingssystemen hebben allemaal voor- en nadelen. Echt transparante panelen zijn op dit moment nog relatief duur per m2 en hebben een relatief laag rendement. Dat maakt dat ze op dit moment nog niet concurrerend zijn. Glas/glas kristallijne panelen worden door vele kassenbouwers toegepast en zijn in een nieuwbouwsituatie een goede optie. De efficiency en de prijs per kilowattuur is bij standaard panelen het meest gunstig, omdat hier het grootste volume in wordt verhandeld en de meeste ontwikkeling in plaatsvindt. In alle gevallen wordt de kasconstructie wel extra belast, wat constructieve gevolgen kan hebben.
Flexibele panelen
De flexibiliteit van flexibele panelen zit niet alleen in het materiaal, maar ook in de toepasbaarheid. Deze panelen zijn licht, op maat bestelbaar, achteraf eenvoudig op te plakken en hebben een behoorlijk gunstige prijs. Dit maakt flexibele panelen een zeer interessante techniek voor de nabije toekomst. Behalve op het kasdek kunnen ze onder andere ook op warmteopslagtanks en sandwichpanelen worden geplakt.
Vervolgproject
Het is nog ondoenlijk om op basis van het onderzoek een algemene conclusie te trekken. Er zijn veel bedrijfsspecifieke variabelen die invloed hebben op de haalbaarheid. In het eindrapport worden handvatten geboden voor het bepalen of zonnepanelen in een specifieke situatie interessant zijn en haalt aandachtspunten aan waar rekening mee moet worden gehouden. In een vervolgproject wordt door Wageningen University & Research businessunit Glastuinbouw een aantal materialen doorgemeten op de lichtdoorlatendheid en isolatiewaarde. Op basis van deze metingen worden de effecten op productie, energieverbruik en –opbrengst bepaald voor een aantal voorbeeldgewassen.
Alles over transparante zonnepanelen beknopt en overzichtelijk op een rij is te lezen in dit Vakbladartikel (via inlog).