De Nobelprijs Scheikunde is vorige week toegekend aan onderzoekers die de dna-techniek CRISPR-Cas ontwikkelden. De toekenning van de Nobelprijs aan de wetenschappers Emmannuelle Charpentier en Jennifer Doudna geeft de Nederlandse veredeling hoop, zegt branchevereniging Plantum.
De twee wetenschappers hebben de dna-techniek omgezet in een praktisch gereedschap. waarmee zeer precies in het genoom de dubbele dna-streng is door te knippen. Vervolgens kan op die plek een ander stuk dna worden ingebouwd. Zo kan je een specifieke eigenschap sneller verwijderen of veranderen. Het is toepasbaar in de medische en de agrarische sector.
Verduurzaming
Crispr/Cas wordt gezien als een van de antwoorden om sneller te voldoen aan de eisen voor de verduurzaming in de agrarische sector. Echter, in Europa is nog veel discussie over het gebruik van de techniek. Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat de techniek valt onder de juridische definitie van ‘genetische modificatie’. Technische wetenschappers laten volgens Plantum zien dat Crisp-CAS heel anders is dan wat we nu genetische gemodificeerde gewassen noemen. De Nederlandse regering wil de betreffende wetgeving graag aanpassen. Maar de Europese molens hebben hun tijd nodig, zegt de branchevereniging. Ze hoopt dat de waardering die nu door de Zweedse Academie van Wetenschappen is uitgesproken voor deze uitvinding, ook de discussie over het gebruik ervan in een stroomversnelling brengt.