Nijmegen vrij van reuzenbalsemien door vrijwilligers

    In het openbaar groen van Nijmegen groeit geen reuzenbalsemien meer. Twee jaar bestrijden blijkt genoeg om de invasieve exoot definitief te verwijderen.

    Dit meldt Baudewijn Odé, namens Floron betrokken bij de campagne Wiede Wieden Weg. In 2018 werd met dertig vrijwilligers op openbare locaties in de stad de reuzenbalsemien aangepakt. Dit gebeurde in juni, voordat de planten zaad hadden gevormd. Dat tijdstip is belangrijk want het zaad van reuzenbalsemien blijft maar achttien maanden kiemkrachtig.

    reuzenbalsemien verwijderen in Nijmegen
    Vele duizenden reuzenbalsemiens zijn met de hand verwijderd. (Foto: Paulien Varkevisser)

    „Vele duizenden planten hebben we met de hand verwijderd’’, meldt Odé. Het jaar daarop waren de aantallen al enorm geslonken en dit jaar groeit er nagenoeg geen enkele plant meer.

    Alleen geïsoleerde groeiplaatsen
    De Floron-man benadrukt wel dat alleen geïsoleerde groeiplaatsen zijn aangepakt, voornamelijk in parken en parkbossen in de stad, het Goffertpark bijvoorbeeld. Hier is de kans niet heel groot dat er nieuwe exemplaren gaan groeien. Het rivierengebied is buiten beschouwing gelaten. Reuzenbalsemien verspreidt zich namelijk eenvoudig via stromend water.

    Na Impatiens glandulifera richt Wiede Wieden Weg zich nu op de reuzenberenklauw. De bestrijding van deze invasieve exoot vergt echter een langere adem.

    Reuzenbalsemien bestrijden in Nijmegen
    Voornamelijk geïsoleerde groeiplaatsen in parken en parkbossen zijn aangepakt. (Foto: Paulien Varkevisser)

     

     

     

     

     

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties