Nife: Koude in Europa en Azië drijft gasprijs op

Koude temperaturen in Europa vallen samen met een grote druk op de gasopslagvoorraden, waardoor de prijs omhoog gaat. Gas Infrastructure Europe (GIE) meldde eind december dat de Europese gasopslagfaciliteiten voor 75% gevuld zijn, vergeleken met 88,5% eind december 2019. Ook het koude weer in Aziatische landen en de stijging van de vraag voor verwarming tillen de gasmarkt naar een hoger prijsniveau. Zoals bekend, concurreert Azië met Europa op de markt voor vloeibaar gemaakt gas (LNG) en is bereid om een hoge prijs te betalen voor LNG-leveringen.

Het eerste gas uit Azerbeidzjan is eind december in Europa gearriveerd. Via de pijpleiding wordt het Shah Deniz-gasveld in de Kaspische Zee via Georgië en Turkije met Griekenland verbonden, vanwaar hij verder loopt via Albanië naar Italië. Het project heeft ruim zeven jaar geduurd en gaat Europa jaarlijks 10 miljard m³ aan aardgas leveren.

Beperkt aanbod wind
Kou in Europa en China in combinatie met een krap aanbod via de interconnector van Groot-Brittannië en Scandinavië stuwen de elektraprijzen omhoog. Door de kou in China is de vraag daar naar gas groot, waardoor er minder tot geen LNG in Europa wordt afgeleverd. Het lagere aanbod van gas levert een hogere prijs op voor de daghandel van elektra die geproduceerd wordt door gascentrales. Doorgaans wordt in januari veel elektra opwekt met windmolens, maar er is te weinig wind om de prijs te kunnen drukken.

De lange termijncontracten zijn op dit moment erg afhankelijk van de stijgende financiële beurzen. De beurzen zien de toekomst erg rooskleurig in en ze verwachten een groeiende economie met veel ruimte naar boven, waardoor het aannemelijk is dat er meer CO2 uitgestoten zal worden door kolen en gascentrales. Voor deze uitstoot zullen de producenten emissierechten moeten inkopen. Handelaren speculeren op dit moment veelvuldig in deze rechten waardoor de prijs oploopt.

Productie van olie daalt
Het zijn voornamelijk Rusland en Saoedi-Arabië die aan de touwtjes trekken op de oliemarkt. In plaats van meer olie op de markt, wat de wens van Rusland is, gaat Saoedi-Arabië vanaf februari juist minder vaten olie per dag produceren. Dit is in de laatste vergadering afgesproken van de OPEC+ en gelden voor februari en maart 2021. De oliemarkt heeft de vermindering niet zien aankomen; integendeel, een analist had gemeld dat Saoedi-Arabië een bodem onder de markt had gelegd met de ’vrijwillige’ productiebeperking. Meer olie op de markt en de onzekerheid van het ronddwalende virus, zou voor dalende prijzen kunnen zorgen. De vraag is alleen hoelang de productiebeperking houdbaar is. De OPEC+ staat al langer onder druk en bekend is dat de akkoorden al gauw vervallen zodra de vraag aantrekt.

Deze energieupdate wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties