Nife: Kleine invloed op gasprijzen na drone aanval USA

De gasprijzen van de lange termijn voor de dichtstbijzijnde maanden zijn gestegen met circa 1 cent per kuub. Dit is een gevolg van geopolitieke onrust na de recente aanval van Amerika met een drone op een Iraanse generaal. Voor de jaren verder vooruit is ook een stijging gezien maar tot op heden is dit niet echt verontrustend, het gaat hierbij om nog geen halve cent per kuub.

 

De gasbergingen in Europa worden momenteel aangesproken, maar tot op heden in kleine mate. De aanvoer van LNG gas is behoorlijk evenals de aanvoer van pijpleiding gas waardoor de prijs nog altijd laag is voor de korte termijn.

De vraag naar gas in Europa is in 2019 niet laag geweest ondanks dat het een mild jaar geweest is qua temperaturen, de oorzaak hiervan is dat er meer gas verbruikt is voor de opwek van elektriciteit. Gascentrales zijn afgelopen jaar goedkoper geweest dan kolencentrales voor de opwek van elektra en deze ontwikkeling kan voor 2020 doorgezet worden.

In Nederland wordt getracht steeds minder gas te gaan verbruiken maar in de rest van Europa wordt juist steeds meer gas verbruikt. Ook het Europese CO2-emissierechten systeem werkt hieraan mee omdat er voor het verbruik van gas voor de opwek van elektra minder rechten aangeschaft hoeven te worden.

Vraag naar elektriciteit is laag
De korte termijncontracten zijn nog steeds relatief laag te noemen al zou het ook niet logisch geweest zijn als het tijdens de laatste dagen van het jaar had gestegen omdat traditioneel de vraag naar elektra laag is. De lange termijncontracten zijn ook licht gedaald doordat de prijzen van kolen en CO2-emissierechten ook onder druk stonden. De rechten van CO2-emissie staan onder druk omdat er steeds meer elektra gemaakt wordt met installaties die minder CO2 uitstoten per eenheid. Omdat er steeds meer elektra opgewekt wordt zonder kolen zien we hier ook een flinke prijsdaling en de verwachting is dat dit verder zal ontwikkelen.

In Nederland is in december de Hemwegcentrale (kolencentrale) gesloten voor de opwek van elektra en in Duitsland is één kerncentrale, Philippsburg, gesloten. Deze sluiting is onderdeel van de Duitse keuze om in zijn geheel geen gebruik meer te maken van kernenergie. In 2019 was het land voor 12% afhankelijk van deze vorm van energieopwekking.

Olieprijs blijft binnen bandbreedte €60-€70
Vanaf oktober 2019 is de prijs van olie aan een stijgende trend bezig, met af en toe een kleine tussentijdse daling, maar uiteindelijk is dit allemaal nog binnen een bandbreedte van globaal 60 en 70 dollar gebleven. Volgens de Amerikaanse en Chinese regering zou de handelsoorlog inmiddels het dieptepunt alweer voorbij zijn en kan de economie weer groeien waardoor het logisch is dat de vraag naar olie zal toenemen waardoor een stijging van de prijs logisch zou zijn.

Afgelopen week is ook het conflict tussen Iran en Amerika een reden voor een stijging van de olieprijs zou je zeggen maar al met al is de prijs nog steeds niet boven de bandbreedte uit gestegen. Blijkbaar hebben handelaren o.a. door alle extra olieproductie in Amerika nog altijd geen vertrouwen in de oliemarkt, ondanks dat de productie door OPEC leden beperkt wordt.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties