Nife: Gunstig weer voor opwek elektriciteit

De aardgasprijs liep op naar het einde van de afgelopen week en het begin van deze week. Dat werd gedeeltelijk veroorzaakt door een vastgelopen containerschip in een van de belangrijkste toegangsporten van de wereld, het Suezkanaal, en een onvoorziene beperking in de aanvoer van gas uit Noorwegen. De aanleg van de omstreden aardgaspijpleiding, Nord Stream 2, zal volgens een woordvoerder van de Russische gasgigant Gazprom zeker in dit jaar voltooid worden. De Verenigde Staten zijn zoals bekend felle tegenstanders van het project en zien liever hun duurdere LNG (vloeibaar aardgas) aan Europa verkocht worden dan het goedkopere Russische gas.

Terwijl de toekomst van het project nog steeds discussies en onzekerheden aanwakkert, zou Rusland op de achtergrond aan het investeren zijn om zich aan te passen aan de behoeften van zijn buurlanden en aan schonere energiebronnen en in het bijzonder aan waterstof, die de Europese Commissie bovenaan haar duurzame agenda heeft staan.

Elektraprijzen gemiddeld laag
Er is enige neerwaartse druk op de lange termijnprijzen voor elektra gezien, wellicht mede veroorzaakt doordat de Covid-19 perikelen de economie in hun greep houden. De prijzen zijn als gevolg hiervan licht gedaald. Voor de korte termijn is de markt sterk afhankelijk van de prijzen van daggas en nog meer van de weersomstandigheden in combinatie met vraag en aanbod. Afgelopen weekend en vandaag zijn hier een mooi voorbeeld van: tussen de laagste en de hoogste prijs was een verschil van 7 cent per kWh te zien met zelfs negatieve uurtjes. Over het geheel is de prijs gemiddeld relatief laag geweest en de zomer moet nog beginnen. In de Scandinavische landen is de daghandel inmiddels ook op een laag niveau gekomen wat ook toe te wijzen is aan de capaciteit aan opwek door waterkrachtinstallaties. De waterwegen zijn niet langer meer bevroren waardoor de opwek optimaal is.

Olieprijs schiet alle kanten op
De prijs voor een vat olie kaatste deze week met een aanzienlijke vluchtigheid rond, onder druk gezet door langzame vaccinaties, lockdown en speculatieve segmenten, maar klom door de knelpunten in het Suezkanaal weer omhoog. Het sentiment van analisten is ook overal. Analisten waarschuwen al langer voor te veel optimisme, deels is dit gebaseerd op de verwachting dat er weer meer gereisd kan worden en gaat worden als meer mensen zijn beschermd tegen het Covid-19 virus. Maar of de grote vraag naar olie ooit weer terugkomt van voor de pandemie wordt sterk over getwijfeld door verschillende oliemaatschappijen.

Deze update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties