Nife: gasprijs doorbreekt grens van 32 cent per kuub

Nog altijd stijgen de prijzen voor aardgas door en is de grens van 32 cent per m³ sinds lange tijd doorbroken. Aan deze stijging voor de korte termijn contracten lijkt voorlopig geen eind te komen. De markt in Azië speelt weer een grote rol in de hoge gasprijs op dit moment en dit was ook de oorzaak van de plotselinge stijging in januari van dit jaar. De grote vraag naar vloeibaar gemaakt gas (LNG) in het continent Azië drijft de prijs op, waardoor LNG leveringen naar de hoogste bieder gaan.

Het huidige niveau in de Europese gasopslagen is nog altijd laag te noemen. Op dit moment is het niveau nog geen 50 procent en loopt ver achter op het niveau van vorig jaar. Met de huidige aardgas prijs is het nog maar de vraag of de gasopslagen wel voldoende gevuld zijn voor dat het winterseizoen begint. Het noodzakelijk onderhoud van diverse producenten in onder andere Noorwegen en binnenkort in Rusland aan de Nord Stream I pijpleiding, zorgt ervoor dat de krapte op de aardgasmarkt nog wel even aanhoudt.

Veel energiecentrales in onderhoud
Alle op aardgas aangedreven energiecentrales die niet in onderhoud zijn, draaien op volle kracht om aan de grote vraag naar stroom te voldoen. Dat er momenteel te weinig capaciteit is, heeft meerdere oorzaken. Veel centrales staan nu in onderhoud waaronder ook de kerncentrale in Borssele. Dit veroorzaakt een te kort op de stroommarkt en tegenvallende hernieuwbare opwek door de afwezigheid van voldoende wind geven niet de gewenste opwek en door een te lage zonnekracht leveren zonnepanelen te weinig vermogen.

De grondstoffen die nodig zijn voor het maken van stroom zijn momenteel erg duur, en dat zien we terug in de tarieven op de dagmarkt met prijzen die ruim boven normaal liggen. De afgelopen week is de prijs voor de CO2-emissierechten ook weer gestegen en zolang als deze prijs blijft stijgen en de aardgas prijs hoog blijft, zullen de prijzen voor stroom duur blijven.

Ambitieuze klimaatplannen Joe Biden
Hoewel de olieprijs relatief hoog staat, is de Amerikaanse productie van schalieolie nog niet gestegen. Nieuwe en strengere regelgeving door de regering van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden zou een oorzaak kunnen zijn. Biden heeft in tegenstelling tot zijn voorganger Donald Trump, wel ambitieuze klimaatplannen en geeft voorlopig geen vergunningen af voor de productie op federaal land. Verschillende staten met olie en gas belangen hebben een rechtszaak aangespannen, omdat ze de olie en gasproductie willen voortzetten en de klimaatplannen van Biden te ver vinden gaan.   

Deze week heeft de OPEC+ weer overleg over een eventuele verhoging van de productie, het Internationale Energieagentschap (IEA) heeft al opgeroepen om de productie weer verder te verhogen om problemen zoals tekorten en grote prijsstijgingen te voorkomen. Rusland heeft als grote producent al aangegeven dat het de productie wil opvoeren.

Deze update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties