Nife: gasprijs daalt door mooi weer

Afgelopen weekend werd op sommige plaatsen in Nederland weer record temperaturen voor de tijd van het jaar aangetikt, een groot contrast vergeleken met een dikke week geleden. De weersomslag zorgt voor een grote vraagvermindering naar aardgas, wat vooral merkbaar is op de dagmarkt. De prijs voor een kuub aardgas op de dagmarkt daalde de afgelopen weken met zo’n 4 cent. Voor komende periode is kou op grote afstand van Europa en worden we verwend met hoge temperaturen.

Na Azië en Europa was afgelopen week Amerika aan de beurt voor een extreme koude periode, of dit nog gevolgen heeft voor de aardgasmarkt op korte termijn is nog onzeker. De gevolgen en de duur van het buitenbedrijf stellen van raffinaderijen in de Amerikaanse staat Texas, zijn nog niet bekend en kunnen nog weleens weken duren.

Prijsvorming elektra in rustiger vaarwater
De financiële beurzen staan onder druk of stijgen wellicht minder snel dan we gewend zijn, waardoor de elektra prijzen van de lange termijncontracten ook niet zijn gestegen en zelfs licht zijn gedaald. De koppeling tussen de financiële beurzen en de elektracontracten ontstaat doordat een belangrijke kostencomponent voor elektra op de beurs verhandeld wordt, dit is namelijk de prijs van de CO2-emissierechten. De prijs van de emissierechten wordt ook beïnvloed door de prijs van daggas. Als de prijs van daggas laag is, wordt hiermee dikwijls elektra geproduceerd en hiervoor zijn minder emissierechten nodig dan voor de elektraproductie met kolen. Nadat de kou uit Europa is verdwenen, heeft de koers van daggas een daling ondergaan waardoor ook de elektracontracten en de CO2-emissierechten zijn gedaald. De korte termijncontracten hebben door de gunstige weersomstandigheden een mooie daling laten zien. En met de toenemende daglengte en sterkere lichtintensiteit zullen zonnepanelen meer opwekken, wat een structurele lagere koers zou kunnen veroorzaken.

Olieprijzen stijgen verder door
Door een Arctisch koudefront afgelopen week in de Amerikaanse staat Texas kwamen de temperaturen tot wel -18°C onder nul. Door deze extreme vrieskou zijn er miljoenen Amerikanen enige tijd verstoken geweest van elektriciteit en zijn er vier raffinaderijen zo ernstig beschadigd, dat het nog weken kan duren voordat ze weer in bedrijf kunnen. In dit gebied van Amerika is de grootste productie van olie en gas en die kromp met bijna de helft, veel grote producenten hebben al aangekondigd dat ze hun contractuele leveringsverplichtingen voor onbepaalde tijd niet kunnen nakomen. Mede door het extreme weer, zijn volgens de cijfers van het Amerikaanse energieagentschap de voorraden van ruwe olie de afgelopen week fors gedaald.

Deze energieupdate wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

Foto: Shutterstock
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties