Nife: Europese markt heeft LNG uit VS niet nodig

Op 1 oktober start traditioneel het nieuwe gasjaar. Een gasjaar loopt van 1 oktober t/m 30 september en is vaak aanleiding voor prijsbewegingen in de markt. Temperaturen die gemiddeld lager zijn voor de tijd van het jaar en het kouder worden in het noorden van Europa, wakkert de vraag naar gas verder aan. Problemen bij Noorse gashubs zorgden voor verminderde gasaanvoer de afgelopen week; voor veel problemen zorgde dit niet omdat er voldoende back-up was. De wereldwijde economische vertraging heeft geleid tot een verminderde vraag naar in de Verenigde Staten geproduceerde LNG. Als gevolg hiervan zal de LNG-export uit de VS in de nabije toekomst waarschijnlijk laag blijven, volgens een toonaangevend data- en analysebedrijf. Hoewel de economische vooruitzichten een glimp van herstel lieten zien, drukte de werkelijke aard van de pandemie de groeivooruitzichten van de LNG-sector in de VS.

Gascentrale uit de mottenballen
Een daling van de CO2-emissieprijs en een zwakkere prijs van kolen leiden tot een lagere koers van de elektraprijzen voor de lange termijncontracten. De vraag naar kolen en daardoor ook de vraag naar CO2-emissierechten, zijn zwakker dan wat analisten vooraf hadden voorzien waardoor de markt aan het overrekenen is. De emissierechten bewegen doorgaans mee met de koersen van de beurzen. Een stijgende handelsbeurs zal de vraag naar elektra aanwakkeren en vice versa, en deze staan in het huidige klimaat onder druk.

De prijzen van de korte termijncontracten zijn afgelopen week laag geweest door het grote aanbod windenergie en een relatief slappe vraag naar elektra. De bedrijvigheid zou onder druk staan, waardoor de vraag lager is dan normaal.

Afgelopen week is de Clauscentrale bij Maasbracht, een gascentrale met een capaciteit van 1.300 MW, weer in gebruik genomen. Deze centrale is sinds 2014 niet in gebruik geweest omdat de markt verslechterd was waardoor de businesscase niet meer uit kon. In de huidige markt met alle pieken en dalen op het elektriciteitsnet is er weer een bestaansrecht ontstaan. RWE, de eigenaar van deze centrale, is nog in onderhandeling met de overheid om eventueel aan te sluiten op het Belgische energienet, omdat de Belgen niet zeker zijn over de productiecontinuïteit van haar eigen kerncentrales.

Vraag en aanbod nog niet in balans
Covid-19 heeft de oliemarkt stevig in zijn greep, met als resultaat dat de gevolgen op de economie nog wat groter lijken te worden dan aanvankelijk was voorspeld. De vraag naar olie en dan met name uit China is zwakker dan analisten hadden voorzien en de OPEC-landen hebben afgesproken om weer meer olie te gaan produceren. Om de vraag nog aan te wakkeren hebben ze de verkoopprijzen al verlaagd voor Amerika en Azië, maar ook dit heeft nog niet het gewenste effect.

Grote oliebedrijven hebben aangekondigd te gaan snijden in het personeelsbestand, wat weer tot een sneeuwbaleffect zou kunnen leiden, aldus analisten.

Deze energieupdate wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

Foto: Shutterstock
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties