Nife: Energiemarkt onvoorspelbaar door tweede Covid-19 golf

De onvoorspelbaarheid van deze periode waarin we nu leven geldt zeker ook voor de prijs voor een m³ gas. Vorige week meldden we nog een opwaarts prijsniveau, een week later is de prijs voor m³ gas alweer terug naar het niveau van begin oktober, de start van het nieuwe gasjaar. Volgens verschillende bronnen is de daling onder andere het gevolg van de (te) hoge temperaturen voor de tijd van het jaar; in november noteerde we namelijk weer een warmterecord. Nog niet eerder werd er op 2 november 20°C bereikt. Of de voorspelde lagere temperaturen voor de komende dagen van invloed worden op de prijs voor het daggas zal de komende dagen duidelijk worden.

Het Noorden van Nederland kan een belangrijke leverancier voor waterstof worden voor West-Europa. Het zou om zowel groene als blauwe waterstof gaan. De plannen houden in: productie van groene en blauwe waterstof, transport en opslag en verkoop aan gebruikers in heel West-Europa. Als alle techniek en toepassingen in het Noorden zijn doorontwikkeld kunnen andere landen en bedrijven in Europa er ook van profiteren. Daarmee ontstaat voor het Noorden dezelfde positie als nu met productie, transport en handel in aardgas. Groene waterstof als grondstof en brandstof is nodig om de Nederlandse en mondiale klimaatdoelstellingen te halen en tegelijkertijd een verbeterde luchtkwaliteit te bewerkstelligen.

Elektra door Covid en wind gedaald
Als gevolg van grote hoeveelheden wind is er ongekend veel opwek van elektriciteit door windmolens waardoor de daghandel zich op een gemiddeld laag niveau bevindt. De lange termijncontracten zijn onder invloed van de gedaalde CO2-emissierechten en steenkoolprijzen ook aan het dalen. Deze daling is mede ingegeven door de corona problemen waardoor er verwacht wordt dat er minder elektra verbruik zal zijn, dus ook minder kolen en CO2 uitstoot.

De coronacrisis heeft een sterke impact op de verwachtingen in de energiesector. In de laatste jaarlijkse ’New Energy Outlook’ gaat Bloomberg NEF er nu vanuit dat de uitstoot van de sector zijn piek al heeft bereikt in 2019.

De belangrijkste redenen daarvoor zijn de enorme groei van steeds goedkopere wind- en zonne-energie, de opmars van elektrische voertuigen en betere energie-efficiëntie in alle bedrijfstakken. Tegen 2050 zullen wind- en zonne-energie samen goed zijn voor 56 procent van de wereldwijde elektriciteitsopwekking, denkt Bloomberg NEF. Samen met batterijen slokken ze 80 procent op van de geschatte 15.000 miljard dollar aan investeringen in nieuwe stroomcapaciteit in de volgende dertig jaar.

Olie weer in problemen
Een aantal olieproducerende landen heeft de productie tegen de afspraken in opgevoerd. Samen met de afnemende vraag naar olie, veroorzaakt door een tweede coronagolf, heeft dit een stevige prijsdaling veroorzaakt. De prijs van olie zakt naar het laagste niveau sinds mei dit jaar, ditmaal heeft de afnemende vraag de oliemarkt niet overvallen en is de markt voorbereid waardoor er deze keer geen grote voorraden zijn. In Europa is de vraag naar olie tot stilstand gekomen en laat data een terugloop van verkeersbewegingen zien nu andere landen als Frankrijk en Duitsland ook verder in lockdown gaan.

Deze energieupdate wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

Foto: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties