Nife: CO2-emissierechten drukken steeds groter stempel op energieprijzen

De licht stijgende temperatuur in de komende weken zou de druk van de gasmarkt kunnen wegnemen. Vooralsnog hebben we te maken met een hoog prijsniveau voor de gasmarkt. Op dit moment en zal er voor de korte termijn maar weinig beweging naar beneden mogelijk zijn. De vulgraad voor de gasbergingen zijn nog veel te laag vanwege de nog altijd grote vraag naar aardgas in Europa. Door lucratievere prijzen voor vloeibaar gemaakt gas (LNG) op de gasmarkt in Azië, laten LNG-tankers Europa links liggen en varen de tankers door naar Azië. LNG-leveringen die wel naar Europa komen, veroorzaken een opstuwend prijsniveau. Het aanstaande onderhoudsseizoen aan Noorse installaties kan ook nog van invloed zijn op hogere zomerprijzen.

Elektraprijzen zeer volatiel
De daghandelsprijzen hebben afgelopen week en weekend een zeer volatiele grafiek laten zien. De reden hiervoor is de onregelmatige opwek van zon- en windinstallaties omdat de weersomstandigheden van dag tot dag en ook op de dag instabiel zijn geweest. De verschillen in prijzen resulteerde in hoge positieve uren en negatieve uren per etmaal, het verschil tussen de hoogste waarde en de laagste waarde in één week is bijna 17 cent per kWh.

De lange termijncontracten hebben nog steeds veel opwaartse druk doordat de vraag naar kolen in China enorm blijkt te zijn en ook in Europa is de vraag naar kolen op gang aan het komen omdat deze tegen de huidige gasprijs goed kunnen concurreren.

De prijs van de CO2-emissierechten is door de extra kolenstook en het speculatieve karakter van de handelsmarkt in deze certificaten mee aan het stijgen met alle andere grondstoffen. In de lange termijncontracten zit momenteel al circa 3 cent per kWh aan emissierechten verwerkt.

Vraag naar olie stijgt weer
De wereldwijde pandemie blijft verreweg de grootste wildcard in de olieprijsvooruitzichten op lange termijn. De trends zijn erg bemoedigend in de VS, het Verenigd Koninkrijk, China en in Europa met coronavirusbeperkingen die in sommige landen versoepelen, terwijl andere aarzelen om gewaagde maatregelen te nemen.

Een van de snelste Covid-19 vaccinatiecampagnes heeft de Verenigde Staten in staat gesteld om snel de lockdown-maatregelen te versoepelen en een serieuze impuls te geven aan ’s werelds grootste economie, cijfers wijzen uit dat ruwe olie voorraden zijn gekrompen en export van olie toeneemt. De olieprijzen zijn ondanks de toegenomen vraag en positieve ontwikkelingen niet gestegen naar voorspelde hoogtes, maar hebben licht gas teruggenomen. Zeer zorgwekkend is het in India, Brazilië en Japan, waarvan de OPEC+ zegt dat een heropleving van de pandemie, 350.000 vaten per dag aan de wereldwijde vraag naar olie zou kunnen wegnemen.

Deze update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties