Onkruidexplosie maakt verplichtingen in beeldbestekken onhaalbaar

    Na een koud voorjaar is het vanaf juni een stuk warmer. Dat in combinatie met voldoende vocht in de grond en de nodige neerslag in de afgelopen weken heeft gezorgd voor een onkruidexplosie. De snelle groei van onkruid levert problemen op voor groenaannemers die vaak hun beeldafspraken in overeenkomsten niet kunnen nakomen.

    Onkruidexplosie
    Het warme weer en de vochtige bodem hebben gezorgd voor een ware onkruidexplosie. Daardoor lukt het de meeste aannemers niet om de straten ’op beeld’ te houden.

    „Het gebeurt eigenlijk elk jaar en we weten ook dat het gebeurt”, zegt Hugo Later, projectmanager bij Donker Groep. „Het probleem is alleen dat je pas anderhalve week van tevoren weet wanneer het gaat gebeuren en ook niet weet hoe lang het duurt.”

    Toch vindt Later dat gemeenten nu niet al te strikt zouden moeten kijken naar het beeldniveau. „Je moet niet alleen maar naar een excel sheet kijken. Laat de gemeente ook kijken naar de inspanningen die groenvoorzieners leverenen.” Maar het blijft een moeilijke discussie. „Er zit vaak wel venijn in. Sommige aannemers schrijven scherp in en nemen boetes voor lief. Veel hangt ook af van de personen met wie je toevallig aan tafel zit.” Want gesprekken tussen opdrachtgever en -nemer zijn welhaast onontkoombaar. Vrijwel niemand kan een beeldniveau nu halen. „Je zou eigenlijk in deze periode je personeelsbestand moeten verdubbelen. Maar er zijn geen mensen te krijgen.”

    Wat in elk geval cruciaal is om de schade te beperken volgens Later, is dat je de vaste routes regelmatig blijft rijden en niet alleen van hotspot naar hotspot rijdt om brandjes te blussen. Een tweede cruciaal punt is goed vegen, zodat je de voedingsbodem voor onkruid wegneemt. Toch blijven er zaken die het behalen van een niveau onmogelijk maken. Vooral dynamische obstakels zoals bouwhekken of geparkeerde auto’s die het onkruid onbereikbaar maken.

    Kennis van wijken belangrijk

    In de gemeente Alphen aan den Rijn wordt onkruidbestrijding op verhardingen door twee ingehuurde aannemers gedaan op basis van beeld. Eén van de twee aannemers is nieuw en kent het areaal nog niet zo goed. Dat speelt uiteraard mee. Ervaring in de wijken is dan ook heel belangrijk, daaraan kunnen gemeenten ook zelf bijdragen. Groenbeheerder Cees Tas: „Je moet weten wat je hebt; je data goed op orde hebben.”

    De problematiek waar de aannemers mee te maken hebben is de gemeente goed bekend. „Ook bij onze eigen dienst zien we dat we op punten buiten beeld lopen”, zegt Tas. „Daar maken we afspraken over. Direct opschalen is niet altijd efficiënt. We focussen de extra inhuur nu vooral op de nieuw aangelegde groenvakken. Naar verwachting zijn we dan snel weer op beeld. Wel zien we dat het op dit moment lastig is om voldoende geschoold personeel extra in te huren. Er is veel vraag en de markt is schaars.”

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    3 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Robert
    Robert
    3 jaren geleden

    Tja soms zijn er jaren dat het te droog is . Dan is onderhoud een makkie. Dit het risico van aannemen.

    Chantal
    Chantal
    3 jaren geleden

    Niks mooier dan wat wildgroei. Mooi voor de biodiversiteit en onze insecten. Ik begrijp niet dat we allemaal een schoon aangeharkte (lelijke) stoep willen. Veel leuker (voor kinderen) dat er iets groeit, ontstaat… Dat blijkt dat de natuur sterker is dan wij. Hoezo onkruid de baas blijven? Het enige wat wel belangrijk is dat zichtlijnen in het verkeer en voor onze veiligheid in acht worden genomen. Maar verder is wat kruidengroei alleen maar mooi voor ons ecosysteem. Gelukkig zien gemeenten dat steeds beter in.

    w.Moor
    w.Moor
    3 jaren geleden
    Antwoord aan  Chantal

    Helemaal mee eens,
    Beeldkwaliteit was alleen houdbaar toen we ook nog toestonden dat de aannemer met chemische middelen mocht werken. Daar zijn we gelukkig van af. Maar we moeten heel anders naar onze buitenruimte gaan kijken. Nu focussen we met name op wilde bloemenbermen en de rest er om heen willen we nog wel super schoon hebben. Dit is een bijna onmogelijke opgave. Waarom laten we onze boomspiegels ook niet met kruiden begroeien? Maar dan moet je het wel uitleggen aan de burger. Niet 1 keer maar regelmatig een paar keer per seizoen. Alleen dan kan je de buitenruimte met een meer natuurlijk kruidenbeeld verkopen.