Holsto Tuinen & Buitenleven in Olst ontving op 2 december het Skal certificaat ’biologisch’. Het bedrijf mag zich nu als eerste groencentum van het land biologisch gecertificeerd noemen.
Een lang gekoesterde wens van eigenaar Brendan Adams ging met de certificering in vervulling. „Het groencentrum, de kwekerij en de webwinkel Detuinwebshop.nl worden alle drie biologisch gecertificeerd. Alleen het hoveniersbedrijf niet, hoewel we daar wel met veel biologische planten werken. Maar een dienst kan niet door Skal gecertificeerd worden.”
Adams vindt het belangrijk om gecertificeerd te zijn omdat klanten dan zekerheid hebben over de claims die het bedrijf doet. En die zekerheid is nodig volgens Adams omdat er nogal eens iets niet klopt. „Kwekers die onterecht claimen een plant op biologische wijze geteeld te hebben, bijvoorbeeld. Of biologisch geteelde planten die op de tafels van het tuincentrum alsnog kunstmest of bestrijdingsmiddelen toegediend krijgen. Dat kan omdat er bij tuincentra daarop geen controle is.”
Protocol opgesteld
De certificering had heel wat voeten in de aarde. „Skal is eigenlijk vooral gericht op de landbouw. Er was daardoor voor ons veel onduidelijk. We hebben heel wat wetteksten zitten napluizen en een kwaliteitsplan gemaakt om alle bedrijfsprocessen duidelijk op papier te hebben.” De belangrijkste praktische punten waar Holsto aan moet voldoen is geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Bovendien moet alles traceerbaar zijn.
Skal-certificaat
Om producten biologisch te mogen noemen, moet een bedrijf Skal gecertificeerd zijn. SKAL staat voor Stichting Keur Alternatief voortgebrachte Landbouwproducten. Het is in Nederland de officiële toezichthouder op biologische productiewijzen.
Ik ben heel benieuwd wat dat kost om je te certificeren.