Het Nieuwe Telen heeft de laatste jaren een flinke energiebesparing opgeleverd. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Kas als Energiebron.
In de Energiemonitor van de Nederlandse Glastuinbouw, die eind 2016 is gepubliceerd, staat dat de glastuinbouw de CO2-emissie tussen 2010 en 2015 heeft teruggedrongen met 1,97 Mton. Dit was vooral het gevolg van de krimp van het areaal, minder verkoop van elektriciteit, meer inkoop van elektriciteit, minder inkoop van warmte en meer gebruik van duurzame energie. Deze factoren bepaalden 79% van de CO2-reductie.
De resterende 21% was het gevolg van energiebesparing, intensivering en extensivering. Tot nu toe was niet bekend wat de rol van deze ’overige factoren’ precies was. Wageningen Economic Research heeft dat uitgezocht voor Kas als Energiebron.
Het jaarlijkse energiegebruik in de glastuinbouw blijkt door energiebesparing met 12,0 tot 16,1 PJ verminderd. Warmtebesparing had hierin het grootste aandeel, namelijk 81 tot 83%. De rest is besparing op elektriciteit. Het jaarlijkse warmtegebruik is daarmee tussen 9,8 en 13,4 PJ afgenomen. Dit is voor 95% gerealiseerd door energieschermen, selectief ventileren en selectief verwarmen; alle drie elementen van Het Nieuwe Telen. Deze energiebesparing had een effect op de jaarlijkse CO2-emissie van 0,5 tot 0,7 Mton.
Twee andere factoren die zijn onderzocht, zijn intensivering en extensivering. Door intensivering van de teelt is de CO2-emissie toegenomen met 0,28 á 0,40 Mton. Intensivering hangt vooral samen met de toegenomen jaarrond productie, waardoor de warmtevraag en de elektriciteitsconsumptie zijn gestegen.
Door extensivering daalde de CO2-emissie met 0,13 Mton. Extensivering hangt vooral samen met de krimp van het areaal energie-intensieve gewassen zoals rozen, paprika, komkommer en groene planten.
Het complete rapport is te downloaden vanaf de site van Wageningen Economic Research.