Bij alle ketenschakels is aan interesse voor circulaire sierteelt geen gebrek. Alleen de samenhang is ver te zoeken en daardoor weinig kansrijk vinden Leo Swart en Willem Kemmers. Wil circulaire sierteelt vanuit de sector zelf slagen in plaats van uiteindelijk opgelegd krijgen, is een nieuwe start nodig met veel meer ketensamenwerking.Wat is circulaire sierteelt?
Deze vraag is door Leo Swart (Cresultant) en Willem Kemmers (Innoventuri) onderzocht in een Moonshot-project. Er zijn maar liefst 114 definities voor circulariteit. Gezamenlijk is voor de sierteelt uitgekomen op: ’De circulaire sierteelt kenmerkt zich door het organiseren van waardebehoud in kringlopen waardoor producten, materialen en grondstoffen zo veel en zo vaak mogelijk worden hergebruikt. Streven is minder grondstoffen en energie te gebruiken, radicaal minder afval te creëren en het zoveel mogelijk behouden én hergebruik van grondstoffen die al in omloop zijn. Het is een economie waarin zowel sociale als ecologische uitdagingen onderdeel zijn van het ondernemen en als waarde worden meegenomen in besluitvormingen’.”
Is er draagvlak voor een circulaire sierteelt?
Kemmers: „Iedereen afzonderlijk zegt ja, niemand is tegen. Maar iedereen doet het op zijn eigen manier volgens de eigen definitie van circulariteit. Kort door de bocht gezegd: de sector maakt op deze manier slechts kleine stappen voorwaarts. De intentie is er, maar samenhang ontbreekt. Aan de beleving wat circulariteit inhoudt, is in de sierteeltketen nog veel te winnen.’
Lees het volledige interview in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 37. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.
Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.