Nieuwe gasproducenten de markt op

De koersen van gas hebben enigszins de koers van olie gevolgd. Maar ook de extra vraag voor de stook van electriciteitscentrales heeft een opdrijvend effect gehad. Volgens insiders zou dit maar van tijdelijke aard zijn.

De aanvoer vanuit Noorwegen moet de komende week nog verder op gang gaan komen nadat onderhoudswerkzaamheden zijn afgerond.
Mozambique en het Italiaanse Eni hebben deze week een 20-jarige overeenkomst met BP gesloten voor de levering van vloeibaar aardgas (LNG). Het is de bedoeling om een project van de grond te krijgen om een drijvend offshore platform te bouwen met een capaciteit van 3,3 miljoen ton per jaar aan LNG gas, in het Coral South-gasveld.

Israël beschikt in diverse velden in de Middellandse Zee over honderden miljarden kubieke meters winbaar aardgas. Israël gaat in vijftien jaar tijd voor 10 miljard dollar (9 miljard euro) gas exporteren naar buurland Jordanië. De exploitanten van het gasveld Leviathan zetten vorige week samen met de National Electric Power Company van Jordanië hun handtekeningen onder de miljardendeal.

Elektriciteit
Voor de lange termijn prijzen hebben we een stijging gezien als gevolg van de gestegen brandstofprijzen. Voor de korte termijn wordt de stijging veroorzaakt door de verminderde elektriciteitsproductie van zonnepanelen en vooral van windmolens. Ook speelt mee dat er in Frankrijk problemen zijn met kerncentrales, tests en onderhoud drijven de elektriciteitsprijzen op.
Volgens de Franse toezichthouder ASN vertoont meer dan de helft van de kerncentrales in Frankrijk ernstige gebreken. Het risico op een ongeluk zoals in het Japanse Fukushima was volgens de onderzoekers nog niet eerder zo groot. Frankrijk is in zijn energievoorziening voor 80 procent afhankelijk van kernenergie.

Olie
De afspraken welke gemaakt zijn tijdens het overleg van de OPEC-landen om de olieproductie te gaan verminderen, gaan mogelijk niet door, dit voorspellen analisten. De overeenkomst moet namelijk nog worden geformaliseerd op een top eind november. Dan moet ook duidelijk worden wat de productieplafonds voor de afzonderlijke landen worden. Analisten verwachten dat daar nog wel onenigheid over kan gaan ontstaan. Het is een heet hangijzer dat de OPEC voor zich uit heeft geschoven.
Handelaren vermoeden dat door de onlangs aangetrokken prijzen de behoefte voor een productiebeperking opgeheven is. Ook waren de voorraden in Amerika teruggelopen met ruim 3 miljoen vaten, dus er is op dit moment geen reden om de productie met 700.000 vaten per dag in te perken.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies. Meer info vindt u op www.nife.nl.