Nieuwbouw Lugt Lisianthus officieel geopend

De nieuwe kwekerij van Lugt Lisianthus in Monster is week 8 officieel geopend. Op 5,8 ha. teelt de familie Van der Lugt hier lisianthus met de modernste technieken. Wekelijks worden er 600.000 bloemen geoogst. Honderden belangstellenden namen afgelopen week een kijkje op de kwekerij. Het Vakblad was er ook.

 

 

foto: Jhon Koopman

Donderdag 20 februari werd er samen met ruim honderd klanten en relaties een glas geheven op de opening van de nieuwe kwekerij van 5,8 ha. De vier eigenaren op een rij (vlnr): Richard (zoon van Peter), Peter, Hans en Marcel van der Lugt. Zaterdag 22 februari bezochten honderden familieleden, buren, vakgenoten en andere belangstellenden de nieuwe kwekerij in Monster.

Lugt Lisianthus heeft in het nabijgelegen Honselersdijk ook een kwekerij van 5,5 ha (in totaal dus ruim 11 ha lisanthus). Om verwarring voor toeleveranciers te voorkomen, koos men niet voor aanduidingen als locatie 1 en 2, blijkt ook uit deze afleverbon. Uitgangsmateriaal voor de nieuwe kwekerij gaat naar ’Hans vd Lugt in Monster’ noteerde plantenkwekerij Van Egmond Lisianthus . De kas in Honselersdijk wordt aangeduid als locatie ’Peter vd Lugt’.

Voor het plantwerk in de kas van 5,8 ha in Monster heeft het bedrijf een pootmachine die 3 bedden tegelijk kan poten. In een kap staan 100.000 stekken. Wekelijk worden er zes kappen gepoot.

Op de vorige foto was het al te zien: kort voor het poten wordt de grond gestoomd. Tijdens de open dag voor (handels-) relaties op 20 februari ging ook die klus gewoon door. Bezoekers mochten alle dagelijkse werkzaamheden bekijken.

Het bossen gebeurde onder andere in de kap naast de stoomzeilen. In een aantal rondes worden de rijpste bloemen geoogst, zodat altijd een uniforme bos van vijf stelen het eindresultaat is. De bloemen groeien in de nieuwe kas iets trager dan gepland en zijn ook zwaarder dan verwacht. Eigenlijk te zwaar. Daarom is de productie nog niet maximaal (600.000 stelen per week), maar ruim 500.000 stelen per week.

Vier bosmachines kunnen tegelijk aan de slag. Het viertal is aan te sluiten op banden onder het betonpad. Er is een betonnen bak gemaakt van zo’n 270 meter lengte die inwendig 5 meter breed en 1,40 meter diep is. Voldoende ruimte voor vier banden die de bloemen ondergronds naar de schuur kunnen transporteren.

Voordat we naar de schuur gaan, nog een blik in de kas. Het bedrijf is de eerste lisianthuskwekerij dat met luchtbehandelingskasten en slurven kan telen volgens de principes van HNT. Dat vergt nog een leerproces, gaf Marcel van der Lugt aan, maar met deze techniek is op termijn 20% energie te besparen. Van de geïnstalleerde 350 micromol groeilicht is 25% afkomstig van ledlampen (de ‘compact’ van Signify) en 75% is SON-T. Er is geen ketel voor verwarming. Wel 4,2 MW WKK-vermogen (twee machines; 1,6 en 2,6 MW), inclusief een buffertank van 1.600 m3. „We stoken grotendeels via de lampen. We hebben veel assimilatielicht, drie schermen en een grote buffertank, dus dat lukt prima.”

De vier banden met bloemen komen in de schuur bij vier verwerkingslijnen.

Leeg fust komt automatisch bij de inpaksters. Een lift helpt om een vol fust zonder tilwerk af te voeren richting de bufferbanen en de veilingkarren.

 

Een overzicht van de immense hal waar de bloemen verwerkt worden. Aan de achterzijde de koelcel.

In de koelcel is ruimte voor 400 karren. Alle bloemen van Lugt Lisianthus, ook die van locatie Honselersdijk, worden hier klaargemaakt voor klokverkoop of directe afzet.

Links veilingkarren met fust-544 plus de vernieuwde kraag van Lugt Lisianthus. Iedere laag bevat 10 fusten van 60 stelen, ofwel 600 stuks lisianthus. Rechts het nieuwe en smallere 588-fust met opzetkraag. Ook daar 10 fusten per laag, maar maximaal 40 stelen per fust, dus maximaal 400 stuks lisianthus per laag. Een kar kan maximaal drie lagen bevatten.

Het bedrijf verkoopt nu 40% van zijn bloemen via de klok. Dat percentage gaat waarschijnlijk dit jaar groeien naar 50%, vooral omdat afzet via KOA groeit.

Het bedrijf integreerde op het nieuwe bedrijf in Monster een grote ruimte waar bloemisten les kunnen krijgen en zelf aan de slag kunnen. Grote werktafels en diverse (woon-)accessoires zijn aanwezig op deze plek dicht bij de hoofdingang van het bedrijf. Hier kunnen workshops bloemschikken plaatsvinden en klanten (met hun klanten) zijn er welkom om geïnspireerd te raken door bloemwerk met lisianthus in de hoofdrol. Marcel van der Lugt zei daarover afgelopen jaar in een interview met het Vakblad voor de Bloemisterij: „Het is mega belangrijk dat afnemers meer gevoel krijgen bij ons product, zeker nu de verkoop steeds meer via webshops gaat.”

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties