Nieuw Prinsenland zet Brabantse tuinbouw op de kaart

Bericht bekijken

Het glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland heeft de Brabantse glastuinbouw weer op de kaart gezet. Na een moeizame start liep het vanaf 2017 storm op de kavels; in 2019 was alles verkocht. Inmiddels is dit gebied een voorbeeld van duurzame samenwerking voor andere tuinbouwgebieden.

Piet Janmaat, oud-directeur van de Tuinbouw Ontwikkelings Maatschappij (TOM): „Het is heel lastig om glastuinbouwprojecten te ontwikkelen in Nederland.” De TOM stopte recentelijk omdat de glastuinbouwgebieden die op de planning stonden voor Noord-Brabant gerealiseerd zijn.

Angst voor ’tweede Westland’
In het Brabantse glastuinbouwgebied vielen twee colleges van B&W, omdat er zoveel bezwaren kwamen vanuit de bevolking. Dit was zelfs een van de redenen waarom uitbreiding van dit gebied lang op zich liet wachten. Ook nu zijn er nog steeds ‘actie- en werkgroepen’ actief in zowel Steenbergen en Dinteloord, die vrezen voor een ‘tweede Westland’.

Samenwerking met de suikerfabriek
Het gebied Nieuw Prinsenland is ontstaan omdat de toenmalige SuikerUnie (Nu Cosun Beet Company) plannen had een agro en food-terrein te ontwikkelen. Na een moeizame start liep het vanaf 2017 storm op de kavels; in 2019 was alles verkocht. Nieuw Prinsenland zou volgens de projectontwikkelaars een knooppunt voor duurzame economie worden. Volgens Janmaat is dat zeker gelukt door de samenwerking tussen tuinders en Cosun Beet Company.

Benieuwd hoe Nieuw Prinsenland zich gaat ontwikkelen de komende jaren? Lees het in Vakblad voor de Bloemisterij, nummer 41. Het artikel is ook hier te lezen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties