Wetenschappers van de Limburgse Zuyd Hogeschool hebben een machine (flowreactor) ontwikkeld die een nieuw soort nanomateriaal produceert, waarmee de lichtopbrengst van zonnepanelen 5 tot 10% verhoogd kan worden. Het nanomateriaal kan mogelijk ook toegepast worden in de glastuinbouw om de lichtinval in kassen te verbeteren.
De Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) gaat onderzoeken of het nieuwe nanomateriaal in de glastuinbouw kan worden ingezet om de lichtinval in kassen, en daaruit voortvloeiend de gewasopbrengst, te verbeteren. Bij dit Flow4Nano-project is een reeks wetenschappelijke instituten en bedrijven betrokken, waaronder Mardenkro.
Voor zover bekend is het de eerste keer dat een dergelijke flowreactor is ontwikkeld. De nieuwe vinding werd vandaag in Maastricht gepresenteerd door Pascal Buskens, lector Nanostructured Materials van Zuyd Hogeschool en principal scientist bij Brightlands Materials Center en TNO. Buskens ontwikkelde de flowreactor in nauwe samenwerking met collega’s uit het bedrijfsleven, collega-lectoren, docenten en studenten van Zuyd.
Lichtopbrengst
De reactor maakt het mogelijk om snel en gecontroleerd een nanomateriaal te produceren dat de lichtopbrengst in zonnepanelen kan verbeteren. Dit materiaal zal worden toegepast in zonnepanelen om een hogere lichtopbrengst te genereren en daardoor meer stroom. Mogelijk is het nanomateriaal ook toepasbaar in kasdekmateriaal.