„Nicheteelten waar nu nog soms lacherig over wordt gedaan, worden over tien tot vijftien jaar main stream producten voor de glastuinbouw. Het gaat dan om bloemen en groenten met inhoudsstoffen voor medicijnen en cosmetica. Dat zei Jan Rotmans, als hoogleraar Transitiekunde verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vorige week in een videoboodschap tijdens het Jaarevent van Greenport Westland-Oostland in De Lier.
„Als ik tien tot vijftien jaar vooruit kijk, zie ik dat er aan de ene kant nog steeds diverse groenten en bloemen worden geteeld. Aan de andere kant produceren we vooral voor de farmacie en de cosmetica en gaan we hoogwaardige farmaceutische en bijna medicinale producten telen. De greenport als een soort apotheker voor de rest van wereld. Deze nieuwe teelten, die nu nog niches zijn, zullen over tien tot vijftien jaar uitgegroeid zijn tot volwaardige productiesectoren”, aldus Rotmans.
Bulkproducten
Wat er nu gebeurt – op grote schaal bulkproducten telen – zal volgens de hoogleraar op den duur efficiënter en goedkoper worden gedaan door landen als Israël, Portugal en landen in het Verre Oosten. „Op basis van massa en volume leg je het dus af. Je moet je gaan specialiseren en tien tot vijftien jaar voorsprong nemen. Die niches, waar nu nog soms lacherig over wordt gedaan, worden je main stream producten over tien tot vijftien jaar.”
Dit soort grote transitities bestaan volgens Rotmans uit kleine stappen die telkens opgeschaald worden. „Zo zijn we ook groot geworden. Dingen waarvan andere mensen zeggen dat je die niet moet doen omdat ze te risicovol zijn, dáár moet je juist in investeren.”
Roadmap Next Economy
In de video vertelt Rotmans over de zogeheten Roadmap Next Economy. Hij noemt dit een soort richtingwijzer voor het ontwikkelen van een nieuwe economie voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de 23 gemeenten die daar deel van uitmaken. Voor de greenport Westland-Oostland komt er een aparte roadmap. „Daarvoor wordt ook gesproken met mensen van buiten de tuinbouw: jonge entrepreneurs, ondernemers uit de digitale, slimme-energie- en circulaire wereld en uit de wereld van de sociale innovaties.”
Rotmans: „Met deze friskijkers en dwarsdenkers gaan we een langetermijnvisie ontwikkelen, waarbij we uitgaan van tien projecten (businesscases) die representatief zijn voor de nieuwe economie. Wat voor soort nieuwe producten kunnen we de komende jaren gaan telen die helemaal passen binnen de nieuwe economie, een economie die digitaal, circulair en slim is? Wat is de invloed van bijvoorbeeld 3D-printers, robots en block-chain op de greenport?”