Nematoden tegen teken

    Nematoden kunnen tegen allerlei plaagdieren worden ingezet. Biocontrole heeft nu nematoden tegen teken op de markt gebracht. De aaltjes zijn een andere soort dan degene die tegen eikenprocessierups worden ingezet, maar het principe is hetzelfde; de nematoden dringen de teek binnen, waarna ze een bacterie vrijlaten. De teek zal vervolgens ziek worden van de bacterie en dood gaan.

    De leverancier ziet vooral toepasingsmogelijkheden in particuliere tuinen. Directeur Harry de Rooij: „Een groot deel van de tekenbeten wordt opgelopen in de eigen tuin. Als er bijvoorbeeld kinderen spelen kan ik me voorstellen dat mensen daar wat aan willen doen. Maar wellicht zijn er ook gemeenten die bij evenementen of druk bezochte gebieden maatregelen willen nemen tegen teken.”

    Toepassing
    De nematoden worden in een kleisubstantie geleverd. Een gel-toevoeging tegen het uitdrogen van de diertjes na toepassing, zit in een apart zakje in een sterk geconcentreerde oplossing. Een uitgebreide toepassingsinstructie wordt meegeleverd. Je moet de aaltjes bijvoorbeeld niet toepassen in zonlicht, tijdens een regenbui of bij harde wind.

    Nematoden tegen teken kunnen ingezet worden bij een bodemtemperatuur van minimaal 10 graden en een luchttemperatuur niet lager dan 14 graden. Dit zal globaal tussen maart en november zijn. Teken zelf kunnen het hele jaar actief zijn, mits de temperatuur hoog genoeg is.

    Rugspuit
    Je spuit de nematoden met een rugspuit of een sprayer aan de tuinslang. De substantie moet zo goed mogelijk verdeeld worden over het te behandelen oppervlak zodat de teken goed geraakt kunnen worden. Zodra de gel is opgedroogd of de zon gaat schijnen, zullen de overgebleven nematoden dood gaan. De aaltjes kunnen een aantal weken worden bewaard in de koelkast, bij 4 tot 8 graden. Op de verpakking staat een uiterste gebruiksdatum.

     

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Hein Sprong
    Hein Sprong
    5 jaren geleden

    Ik ben heel benieuwd of er ook studies zijn gedaan in (Nederlandse) tuinen of parken om te kijken of dit middel ook echt werkt