Nederlandse gasbergingen dit seizoen al weer aangesproken

Er was afgelopen week weer ruimte voor een lichte daling voor de lange termijncontracten, in tegenstelling tot de daghandel. De daghandel is onder invloed van fris weer licht gestegen in prijs en wat ook niet meehelpt is dat de aanvoer van LNG matig is. De aanvoer vanuit Noorwegen is wel weer op gang gekomen nadat de stakingen onder de werknemers in Noorse gas- en olieproductie tot een einde gekomen zijn. Doordat de temperaturen wat gedaald zijn, onder meer in Nederland, is er zelfs alweer gas uit de bergingen gehaald om toe te voegen aan het net. Het gas in de bergingen is afgelopen zomer tegen zeer lage tarieven opgeslagen en kan inmiddels voor circa gemiddeld het dubbele tarief aan het net toegevoegd worden.

Elektra daghandel nog altijd laag
De weeromstandigheden zijn dermate goed geweest, waardoor er zoveel elektra is opgewekt door windmolens, dat de korte termijncontracten hierdoor wederom een laag niveau hebben laten zien. Voor de lange termijncontracten is ook een daling gezien maar dit had een andere oorzaak, namelijk een prijsdaling van de CO2-emissierechten. De beleggers hebben momenteel niet veel vertrouwen in de economie als gevolg van de Covid-19 perikelen. De economie zal immers minder groeien. Als er al groei verwacht kan worden en dit heeft zoals aangenomen wordt zijn weerslag op de vraag naar elektra, deze kan mogelijk fors minder zijn.

Nu de discussie over kerncentrales in Nederland steeds vaker gevoerd wordt, is er ook al een geïnteresseerde partij die zich gemeld heeft om in Nederland centrales te bouwen. Het gaat hierbij om het Franse bedrijf EDF. Tegenstanders van kernenergie verklaren al jaren dat de bouw op zich niet verboden is in Nederland maar dat er geen bedrijven zijn die interesse hebben om een centrale te realiseren in Nederland.

Oliemarkt is relatief stabiel
De prijs van olie is afgelopen week aanvankelijk gedaald om vervolgens weer te stijgen, waardoor er nauwelijks een verschil in prijs is van de ene op de andere week. De oliehandel staat zwaar onder druk door het wegvallen van de vraag door tegenvallende economische vooruitzichten. Traditionele oliebedrijven met hoge productiekosten staken steeds vaker de productie welke vervolgens weer overgenomen wordt door hoofdzakelijk de schalie-olieproducenten in Amerika. Uit cijfers bleek dat het aantal productielocaties in Amerika weer aan het stijgen is.

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn afgelopen week gedaald. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap (EIA). Met name de voorraden van stookolie en diesels waren fors afgenomen. Dit heeft ook te maken met de capaciteitsbenutting van de raffinaderijen, deze is gedaald door o.a. het orkaanseizoen omdat hiervan te veel overlast is om te kunnen produceren.

Deze energie-update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

Foto: Shutterstock
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties