Nederlandse energiebedrijven – zoals Eneco, Nuon en Essent – staan in de etalage. De kans is groot dat buitenlandse investeerders, zoals het Russische Gazprom, een Nederlands energiebedrijf in zijn geheel inlijft, een stil liggende gascentrale koopt, een klantenportefeuille overneemt of een verregaande samenwerking aangaat.
Die verwachting heeft adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC), zo blijkt uit het onlangs verschenen rapport ’Power and Renewables Deals’. Nederlandse energiebedrijven zullen het – volgens Jeroen van Hoof, voorzitter van de Europese Energiegroep van PwC – voorlopig namelijk nog zwaar hebben. „Oorzaken zijn de economische omstandigheden, het overvloedig gesubsidieerde groene stroomaanbod uit Duitsland, de schaliegasontwikkelingen in de VS en de recente aanbouw van nieuwe centrales in Noordwest-Europa.”
Volgens Van Hoof zijn een grondige herstructurering, reorganisaties en een overstap op andere verdienmodellen noodzakelijk in de Nederlandse energiesector. Financiering daarvan is onder de huidige marktomstandigheden echter lastig. Daarom verwacht hij de nodige fusies, waarbij ook buitenlandse energiebedrijven betrokken kunnen zijn.
Gazprom
Nadrukkelijk is het Russische Gazprom in beeld, een naam die onlangs in de energiewereld rond zong als mogelijke kandidaat om het elektriciteitsbedrijf Dong over te nemen (wat niet is gebeurd). Gazprom is sinds 2012 actief op de Nederlandse markt met levering van gas aan bedrijven. Sinds 1 januari 2014 verkoopt het bedrijf ook stroom en gas aan consumenten. Gazprom wil binnen vijf jaar 15% van de zakelijke markt voor aardgas in Nederland in handen hebben.