Rabobank heeft de kredietportefeuille in de agrarische sector in het buitenland flink zien uitdijen. Wereldwijd had de coöperatieve bank eind vorig jaar zo’n 101,6 miljard euro uitstaan onder boeren, tuinders en de agribusiness. Dit is een stijging van 3,9% ten opzichte van het jaar 2015. De omvang van het agrarisch krediet van Rabobank onder Nederlandse boeren en tuinders is afgelopen jaar echter gedaald.
Dit heeft Rabobank donderdagochtend bekendgemaakt op de presentatie van de jaarcijfers in Aalsmeer. Van de kredietportefeuille van Rabobank in het zogeheten Food & Agri segment stond eind vorig jaar zo’n 63,6 miljard euro uit in de primaire agrarische sector, oftewel de boeren tuinders. Dit is een toename van 6,2% en maakt daarmee bijna tweederde uit van het totale mondiale kredietportefeuille in Food & Agri. Daarbij heeft Rabobank fors meer geleend aan agrarische ondernemers buiten Nederland. In Nederland is de agrarische kredietportefeuille aan boeren namelijk licht gekrompen: met 1% tot 27,8 miljard euro. Ook in 2015 kromp het Nederlands agrarisch krediet met 1%.
Het aandeel aan bloemen in de totale agrarische kredietportefeuille beslaat bij Rabobank zo’n 2%. Veruit het meeste agrarische krediet wordt in Nederland en over de grens besteedt aan ondernemers in de veehouderij en akkerbouw. Rabobank is op het agrarische vlak mondiaal goed vertegenwoordigd in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Opvallend is ook dat steeds meer agrarische ondernemers gaan leasen. De agrarische financial leaseportefeuille van Rabobank-dochter De Lage Landen, tegenwoordig omgedoopt tot DLL, steeg met ruim 6,4% tot 11,8 miljard euro.
De nettowinst van Rabobank over 2016 komt uit op ruim €2 miljard. Dit is een daling van 9% ten opzichte van het jaar 2015. Dit komt vooral door eenmalige kostenposten voor bijvoorbeeld de reorganisatie binnen de bank, een extra voorziening voor compensatie van zakelijke klanten met een rentederivaat en afboekingen op het belang in Achmea. Zonder deze incidentele posten bedroeg het bedrijfsresultaat voor belastingen ruim €4 miljard, een stijging van 14%. Dit is vooral te danken aan lagere kosten voor kredietverliezen en kostenbesparingen, terwijl de inkomsten op niveau bleven ondanks een lage renteomgeving, zo meldt Rabobank in een verklaring.
Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer benoemt 2016 dan ook als een overgangsjaar voor Rabobank. In de persverklaring wordt de rol van Rabobank in de Nederlandse agrarische sector gememoreerd. Qua agrarisch krediet heeft de bank een marktaandeel van 84 procent. ‘In sectoren als de glastuinbouw, de varkenshouderij en de melkveehouderij vervult Rabobank een regierol bij het vinden van oplossingen voor structurele problemen. We nemen hierin samen met de sector onze verantwoordelijkheid’, zo laat Draijer nog weten.