De ICT-intensiteit van de Nederlandse economie is in 2016 weliswaar licht toegenomen vergeleken met 2011, maar het niveau ervan is nog altijd lager dan in 2000. Oorzaak: wij Nederlanders zijn bang om data te delen en we hebben een kennisachterstand. Dat bleek althans eind vorig jaar uit onderzoek van TNO. De tuinbouw moet er daarom alles aan doen om te digitaliseren, iets wat alleen kan door samenwerking en gezamenlijke investeringen, zo bepleit directeur Berry Vetjens van TNO ICT.
Hij is tevens betrokken bij de Roadmap Next Economy (RNE), een visie op digitalisering vanuit de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag waaraan ook Greenport West-Holland heeft meegewerkt. De tuinbouw moet zich volgens hem realiseren dat digitalisering enorm belangrijk is. „Uit onderzoek dat TNO in 2016 heeft uitgevoerd, blijkt dat een derde van de groei van de industriële productie in Europa nu al te danken is aan de inzet van digitalisering”, zo stelt hij deze week in een artikel in het Vakblad voor de Bloemisterij.
Hij benadrukt de kansen die digitalisering de tuinbouw biedt en verwijst daarbij naar futurist, uitvinder en zakenman Ray Kurzweil die stelt dat de rekenkracht die wij tot onze beschikking hebben de afgelopen tien jaar exponentieel is gegroeid met honderd miljoen keer. „Dingen waarvoor we tien jaar geleden een computer nog drie tot vier maanden lang moesten laten rekenen, kunnen we nu binnen de minuut. De verwachting van Google is dat we in 2050 meer rekenkracht zullen hebben dan alle brainpower van alle mensen op deze aarde. Verder in de tijd zouden computers dus slimmer kunnen zijn dan wijzelf”, aldus Vetjens.
Jeremy Rifkin
De makers van de Roadmap Next Economy hebben zich volgens Vetjens in belangrijke mate laten inspireren door de Amerikaanse sociaal-econoom Jeremy Rifkin. Zijn visie op digitalisering zet hij uiteen in het college dat je in onderstaande video kunt bekijken (Nederlands ondertiteld).