Nederland en Mexico doen gezamenlijk onderzoek naar ultradiepe geothermie

Nederlandse wetenschappers van TNO en de Universiteit Utrecht beginnen komende herfst in Mexico een driejarig onderzoek naar ultradiepe geothermie, waarbij water van zo’n 130 tot 300ºC wordt opgepompt.

Doel van het zogeheten GEMEX-project, waarbij intensief wordt samengewerkt met Mexicaanse wetenschappers, is te zoeken naar manieren om geothermie makkelijker en goedkoper te maken voor de productie van zowel warmte als elektriciteit.

De aardkorst in Mexico zit anders in elkaar dan die in Nederland. In Mexico heeft het geobronwater op 1 tot 2 km diepte al een temperatuur van zo’n 130 tot 300º C, terwijl die temperaturen in Nederland pas op minimaal 4 km diepte voorkomen. In dat kader wordt daarom over ultradiepe geothermie gesproken. Omdat er in Mexico al op relatief geringe diepte zeer heet water voorkomt, is onderzoek voor het opdoen van kennis voor ultradiepe geothermie in Nederland daar goedkoper dan in Europa.

IJsland en Indonesië

Beide landen steken € 10 miljoen in het GEMEX-project. De Nederlandse wetenschappers kunnen daarvoor een beroep doen op EU-subsidie vanuit het Horizon 2020-programma. Het is niet de eerste keer dat TNO en Universiteit Utrecht op geothermisch onderzoeksgebied de krachten bundelen in een internationaal project. Zo loopt er nog een gezamenlijk project in IJsland (waarbij negen landen betrokken zijn) en in Indonesië.