Op zaterdag 11 en zondag 12 september vindt voor de negende keer de Nationale Spinnentelling plaats. Iedereen wordt aangemoedigd om in zijn huis en tuin op zoek te gaan naar zoveel mogelijk soorten spinnen.
De afgelopen jaren zijn tijdens de Nationale Spinnentelling in totaal zeventig soorten spinnen waargenomen. In de meeste huizen en tuinen leeft dan ook een grote diversiteit aan spinnensoorten. Ze kunnen zich bevinden op en tussen planten, onder bladeren, op de grond of tussen stenen. Ook in en rondom het huis zijn er vaak veel plekken waar spinnen te vinden zijn, zoals in hoeken, gaatjes en langs de randen van kozijnen en deuren. Zelfs in het donker kan je met je zaklamp op zoek naar spinnen die actief zijn in de nacht.
Hoe werkt het?
- Ga op 11 en/of 12 september op zoek en tel de spinnen in je huis en tuin.
- Bepaal aan de hand van de spinnenzoekkaart welk soort spin het is. Ziet jouw spin er anders uit dan de spinnen op de kaart, dan kan je hulp vragen op de website van tuintelling.nl.
- Geef je tellingen door via de website van tuintelling. Hiervoor moet je inloggen, de datum bevestigen en per gevonden soort aangeven hoeveel exemplaren je hebt gezien.
Top drie spinnen
Tijdens de Nationale Spinnentelling van de afgelopen twee jaar, zijn respectievelijk de kruisspin, de grote trilspin en de venstersectorspin het vaakst waargenomen. Ondanks dat de kruisspin al acht keer achter het meest is gezien, is het gemiddelde aantal per tuin wel afgenomen. De vraag is of het aantal blijft dalen of dat de betrekkelijk natte zomer voor een opleving heeft gezorgd.
Jaarrond Tuintelling
De Nationale Spinnentelling is onderdeel van Jaarrond Tuintelling. Dit is een project van zeven samenwerkende natuurorganisaties. Zij willen graag een beter beeld krijgen van de natuur in tuinen door met zoveel mogelijk mensen het hele jaar door dieren en planten te tellen.
Hier in oss wolfspin