’Nachtvorst en hagel in zomerbloemen is spitsroeden lopen’

De hagel en wind van begin april hebben in de vroege pioenen behoorlijke schade aangericht. Andere zomerbloemen hebben het zwaar te verduren gehad door de nachtvorst. „Het is nu spitsroeden lopen om verdere schade te voorkomen”, zegt adviseur Henk van den Berg.

Op verschillende plaatsen in het land proberen telers de vorstschade te voorkomen door hun gewas te beregenen. De meeste bloementelers hebben echter niet de fijne apparatuur om te beregenen die fruittelers wel hebben. „De druppels zijn te groot, ze vallen van het blad en de knop af”, zegt Van den Berg. „Het is meer een kwestie van veel water inbrengen, in de hoop dat de omgevingstemperatuur niet te ver zakt. Ik schat dat we daar ongeveer 4°C mee kunnen winnen. Dus bij lichte vorst is dit een werkbare oplossing.”

Hoeveel water er precies nodig is, is volgens Van den Berg moeilijk te voorspellen. „De ochtend erna weet je pas hoe hard het heeft gevroren. Het is een ingewikkeld spelletje. Je kunt niet de hele nacht doorgaan met beregenen, want dan verzuipt je perceel. Aan de andere kant mag je ook niet te lang stoppen met beregenen; anders bevriest de nozzle. Dus het is een kwestie van de juiste intervallen kiezen.”

Nachtvorst is een probleem rond 20 oktober en 20 april, luidt de vuistregel van de adviseur. „Op 20 november maakt het niet zo veel meer uit, want dan lopen de meeste gewassen toch op hun eind. Op 20 mei is de vorst niet zo streng meer; dan kunnen we daar wel mee omgaan. En eind maart zijn de gewassen nog niet zo ver in hun ontwikkeling dat ze er veel last van hebben.”

Vorige week hebben de hagel, wind en regen schade veroorzaakt in de vroege pioenen. De hagelsteentjes waren te klein om knoppen te beschadigen, maar er is wel de kans dat takken scheef gaan groeien. Dinsdag kwam daar opeens nachtvorst bij. „Het is nu spitsroeden lopen”, vindt Van den Berg. „Ik moet met elke klant apart de strategie doorspreken. Het is een kwestie van de juiste keuzes maken die bij hem passen.”

Het gewas beschermen met een doek is ook niet de hele oplossing, meent de adviseur. „Kies je voor een Agrocover beschermdoek of een micro-net, dan kan het de planten kapot trekken. Kies je voor een non-woven acryldoek, dan loop je de kans dat het doek kapot scheurt. Of dat het aan de plant vast vriest.”

De fijne nozzles zoals fruittelers die gebruiken, kunnen in theorie een oplossing vormen voor de zomerbloementelers. Van den Berg heeft enkele klanten die daarmee werken. Zij kunnen heel weinig water in fijne druppels geven. „Het is een oplossing, maar het is wel een investering voor een situatie die eens in de vijf jaar voorkomt. Dat is een kwestie van het risico afwegen tegen de investering.”

Storm- en hagelschade in pioenen, Zeeland. Foto: Henk van den Berg

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties