De veranderingen door COVID-19 hebben ook hier grote gevolgen. Na 6 weken lockdown begint het nieuwe normaal hier vorm te krijgen. Mensen kunnen alleen nog naar de supermarkt om levensmiddelen te kopen. De vraag naar planten is afgenomen. Omdat tuincentra officieel geen essentiële business zijn, sloten de meesten in maart hun deuren. Ze konden alleen nog via curb-side pick up verkopen (telefonisch bestellen en betalen) of click-and-collect (online kopen en ophalen in de parkeerplaats).
Ook bloemisten zijn gesloten. Oudere mensen willen niet meer naar de winkels, anderen hebben onvoldoende inkomsten of houden hun geld liever in hun portemonnee. Na het ingaan van de lockdown in week 12 liep bij ons de verkoop van planten terug tot 16%. Na 6 weken loopt de verkoop langzaam op naar 50%.
Wij kunnen nog wel naar ons werk in de kas, maar we kunnen medewerkers niet verplichten om naar het werk te komen. Ze kunnen om gezondheidsredenen voor zichzelf of naast familieleden overwegen om niet te gaan werken. De regering betaalt bedrijven 75% van het loon om medewerkers in dienst te houden, ook al verrichten ze geen arbeid.
Ook studenten die in de zomer van 1 mei tot 1 september vakantiewerk doen om hun studie bij elkaar te verdienen, krijgen van de regering $1250 per maand en het advies om niet te gaan werken, zolang ze zich onveilig voelen. Offshores (buitenlandse seizoensmedewerkers) mochten eerst niet vliegen. En toen dat weer mocht, moesten ze na aankomst 14 dagen in quarantaine op kosten van de werkgever. Het gevolg is dat agrarische bedrijven met 50% minder medewerkers de klus moeten klaren.
Om de gevolgen voor de bedrijven te verzachten heeft de federale regering steunmaatregelen getroffen. Om cash-flow te garanderen is een rente-vrije lening van $40.000 beschikbaar. Voor agrarische bedrijven die in grote problemen komen, is een rente vrije lening van $400.000 mogelijk. Tot slot is er een reeds bestaand vangnet met steunmaatregelen voor calamiteiten, zoals een natuurramp of misoogst.
Ondertussen krijgen we nog steeds nieuwe planten binnen. Voor kleine plantjes is er altijd wel een plekje te vinden. Geen ‘physical distancing’ voor planten. De bloeibehandeling voor bromelia’s hebben we 6 weken gestaakt en wordt nu voor 50% uitgevoerd. Op deze manier verlengen we de teelt en wachten we op betere tijden. Omdat we geen hibiscus kweken, hebben we extra ruimte in de kas. Daardoor hebben we ook minder volume te verkopen in april en mei. Er is minder in te pakken en weg te brengen. We hoeven geen vrachtauto te huren. Een geluk bij een ongeluk eigenlijk.
Samen met de verminderde vraag levert dit een ongewone periode op. We kunnen nu uitslapen in de Moederdagweek.
Angelle van Kleef,
Potplantenkweker in Ontario, Canada
Lees hier meer blogs van Angelle