De meeste exporteurs hebben niet bijster veel last gehad van de afgesloten wegen in verband met de NSS-top, begin deze week. Dit meldt VGB.
„Er was maandag wel enige vertraging, maar we wisten van tevoren dat die top er aan kwam en konden tijdig maatregelen nemen. Grote hinder is uitgebleven”, zegt Wolfgang Verboom, manager in- en verkoop van exportbedrijf Kurt Schrama, dat een grote Britse markt bedient.
De top is, zeggen andere exporteurs, ook goed geweest voor de Nederlandse bloemenafzet, omdat wereldwijd boeketten en versieringen er door in beeld kwamen.
Veel afzet aan consumenten vindt in Engeland plaats via retail kanalen, zoals supermarkten. Daarin gespecialiseerde groothandelsbedrijven hebben doorgaans tijdig rechtstreeks met kwekers afspraken gemaakt. „Wij kopen vrijwel niets op de veilingklok en zijn daardoor niet afhankelijk van dagprijzen. Eigenlijk zijn voor ons alleen de consumentprijzen interessant. Die zijn uitgangspunt”, zegt Boudewijn Rip, directeur Retail van Dutch Flower Group, het grootste exportconcern.
Exporteurs van bloemen naar Engeland hebben het deze week extra druk, omdat daar komende zondag Moederdag wordt gevierd. Door het mooie weer was er zowel veel vraag als aanvoer, waardoor de prijzen volgens handelaren gemiddeld lager uitvielen dan vorig jaar, aldus VGB.
Lager prijspeil
Het lagere prijspeil dan vorig jaar is ook beïnvloed doordat nu niet, zoals toen, de vooral in Oost Europa gevierde Vrouwendag (8 maart) en de Britse Moederdag bijna tegelijk vallen. Daardoor is de piekdrukte minder extreem. „Er zijn wel heel veel bloemetjes naar Engeland gegaan”, zegt directeur Robert Roodenburg van de VGB.
De Engelse Moederdag zorgt vooral voor extra afzet van snijbloemen en in mindere mate van kamerplanten. Toch gaat in de categorie bloeiende planten aan de vooravond van het verwenfeest ook meer richting Verenigd Koninkrijk. Vooral orchideeën en saintpaulia. Maar dat heeft ook met het voorjaar te maken, denkt verkoopleider voor de Britse markt Jelko van Wel van plantenexporteur Waterdrinker Aalsmeer. „Alles komt nu een beetje tegelijk en wij hebben toevallig vorige week nogal wat Engelse klanten op bezoek gehad.”
In het Verenigd Koninkrijk is nu vooral vraag naar gemengde boeketten. Maar ook bossen rozen doen het goed.