Mijn vrouw en ik hebben na 10 jaar weer eens een nieuwe auto gekocht. Niet dat de vorige nu versleten was, maar het werd eens tijd voor iets moderners. De vorige leek inmiddels uit het stenen tijdperk te komen: geen USB of aux-aansluiting, geen handsfree of parkeerhulp. Geen cruise control, of wat ook meer. Het kwam echt aan op de rijvaardigheden van de bestuurder.
Een nieuwe auto uitzoeken is natuurlijk hartstikke leuk. Maar om van die oude af te komen, wat heb ik daar een hekel aan! Al dat geleur, adverteren, kijkers ontvangen, en ga zo maar door. In Ecuador kun je bij sommige dealers je auto inruilen, maar je vangt dan knap minder voor je oude bolide. Gelukkig heeft een goede vriend een bedrijfje in tweede hands auto’s. Na een kort bezoekje waren we er snel uit. De auto eruit, hij blij en ik nog veel meer.
Het opmerkelijke van Ecuadoraanse autohandel is dat gebruikte voertuigen een zeer hoge commerciële waarde behouden. Kijk er niet vreemd van op wanneer een auto met een nieuwwaarde van USD 30.000 na tien jaar nog USD 16.000 waard is. De redenen laten zich eenvoudig raden: de bevolking blijft sterk groeien (dus meer automobilisten), de onderhoudskosten aan oude auto’s zijn relatief laag en er is een verbod op import van tweede hands auto’s. Bovendien wordt er van die auto’s verwacht dat ze minstens een levenscyclus van 25 jaar hebben.
Jarenlang speelden bedrijven slim in op de hoge restwaarden van gebruikte auto’s. Door in vette jaren de bedrijfsauto’s aan te schaffen en deze in 5 jaar volledig af te schrijven, kon het resultaat knap afgeroomd worden. Na 5 jaar werden de auto’s dan voor een symbolisch klein bedrag overgedragen aan aandeelhouders of directieleden, die er zo een leuk extraatje aan overhielden. De fiscus had de truc door, waardoor auto’s nu pas in 10 jaar volledig afgeschreven mogen worden.
De aanschaf van voertuigen gebeurt in Ecuador bij voorkeur in cash. Het is krankzinnig om als particulier of MKB de koop te moeten financieren. Met rentes van respectievelijk 18% en 11% wordt het dan een heel dure aangelegenheid. En dat terwijl Ecuador nota bene een dollar-economie heeft.
Nou, ik weet het wel. Mocht het nog eens mis gaan in de bloemen, dan word ik bankier!
Victor van Dijk
Area manager Zuid-Amerika Fleurametz