Minister Schouten in voor experimenten met CRISPR-Cas-veredeling

In haar pogingen de landbouw te verduurzamen, wil landbouwminister Carola Schouten gebruikmaken van een ‘lichte vorm’ van genetische modificatie. In een interview met de Volkskrant zegt ze dat ze met bedrijven, boeren en Universiteit Wageningen onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om te experimenteren met de zogeheten CRISPR-Cas-methode.

De komende weken stuurt minister Schouten een brief naar de Tweede Kamer over haar vorderingen met CRISPR-Cas. Ze is, zo valt te lezen in Volkskrant van 30 oktober, gaan inzien dat haar beeld –alles moet biologisch- veel te beperkt is. Voor CRISPR-Cas, een methode waarmee DNA heel precies gemodificeerd kan worden, zou ze wel experimenteerruimte willen hebben. Die is er nu nauwelijks, omdat het Europese Hof van Justitie juli 2019 oordeelde dat die methode onder de strenge regels van genetische modificatie valt. Ze vindt het is jammer dat die deur in Europa is dichtgeslagen, maar wil toch de mogelijkheden onderzoeken.

Belangrijk signaal

Wageningen University & Research spreekt bij monde van onderzoeker Bert Lotz in het artikel over ’een belangrijk signaal dat de minister zich uitspreekt’. „We lopen anders het risico dat we in Nederland blijven hangen bij de gedachte dat we dit met zijn allen niet willen. Terwijl onderzoek internationaal en nationaal laat zien dat het zorgvuldig kan en dat er grote duurzaamheidsslagen mee te maken zijn. Het gaat bijvoorbeeld om de vraag: wil je een aardappel vijftien keer per jaar laten bespuiten, of heel veel minder door deze technologie?”

Wetenschappelijk gezien is er volgens Rene Smulders van Wageningen UR, geen enkele reden om deCRISPR-Cas-techniek niet toe te staan. Het is volgens hem een uitbreiding van de gereedschapskist voor veredelaars. „Het is nu alsof we alleen op een typemachine mogen werken, terwijl de computer al is uitgevonden.”

Smulders vindt dat de minister bij de Europese Commissie erop moet aandringen dat de CRISPR-CAS op de uitzonderingslijst komt, waardoor minder strenge regels gaan gelden. Greenpeace noemt het terecht dat het Europese Hof CRISPR-Cas deze zomer onder genetische modificatie schaarde. „Dan wordt een risicobeoordeling gedaan”, zegt Herman van Bekkem van de milieuorganisatie in de Volkskrant. „Het is raar om dat niet doen met dit soort nieuwe technieken, waarvan de bijeffecten voor natuur en gezondheid nog onbekend zijn.”

Het volledige artikel in de Volkskrant lees u hier

Meer info over CRIPR-Cas is ondermeer te vinden via de site www.dekennisvannu.nl 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties