Natuur & Milieu heeft meer banden met de sierteeltsector dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo zit de stichting in het Platform Duurzame Glastuinbouw, en neemt ze samen met tuincentra residumonsters van bloemen en planten. ’Doel is een drastisch lagere milieulast van bestrijdingsmiddelen’, zegt de nieuwe directeur Marjolein Demmers.
In de publiciteit is het vaak Greenpeace die de sierteeltsector een tik op de vingers geeft. Natuur & Milieu (N&M) werkt wat meer achter de schermen. Deze milieuorganisatie is bijvoorbeeld al acht jaar geleden aangeschoven bij het Platform Duurzame Glastuinbouw, waar ze meepraat over lichthinderregels en gewasbeschermingsbeleid. N&M heeft dus een grotere invloed op het beleid dan menigeen zou denken.
Meer dan vroeger kiest de organisatie de weg van de samenwerking. „Wij willen koplopers in duurzaamheid helpen om daar commercieel succesvoller mee te zijn”, zegt Marjolein Demmers, die nu bijna een jaar directeur is van de stichting. „Zo wordt de drempel lager voor collega’s om aan te haken. Er moet natuurlijk wel bereidheid zijn in een sector om te veranderen. Als die bereidheid er niet is, of als de veranderingen veel te langzaam gaan, dan gaan we alsnog druk zetten buitenom.”